Yhdestä maasta paljastui 14 laitonta laboratoriota – satoja miljoonia lääkeannoksia takavarikoitu Euroopassa

Puolassa maan antidopingtoimisto ja poliisi paljastivat 14 laitonta laboratoriota.

Tänä vuonna 25-vuotista historiaansa juhlistava Maailman antidopingtoimisto Wada julkisti tiistaina Lausannessa tuloksia, joita järjestö on saavuttanut Kansallisten antidopingtoimistojen liiton Nadon ja 48 Euroopan maan lainvalvontaviranomaisten yhteistyöllä.

Wadan tiistaina järjestettyyn vuosittaiseen konferenssiin osallistuivat muiden muassa Europol ja Interpol sekä lainvalvontaviranomaisia 31 maasta.

Wada aloitti kaksi vuotta sitten Euroopan maiden valmiuksien ja kapasiteetin kehittämisprojektin, jonka ansiosta on muun muassa takavarikoitu 14 457 kiloa urheilussa kiellettyjä lääkeaineita. Määrä vastaa arviolta 288:aa miljoonaa lääkeannosta.

– Yhdistämällä lainvalvontaviranomaisten mahdollisuudet pidätyksiin ja takavarikkoihin sekä antidopingorganisaatioiden asiantuntemuksen olemme saavuttaneet ennennäkemättömiä tuloksia, Wadan puolalainen puheenjohtaja Witold Banka tiivisti saavutukset Wadan tiedotteessa.

– Saatamme sanoa, että suorituskykyä parantavia aineita myyvät rikollisjoukot ja niiden asiakkaat tuntevat nyt heihin kohdistuvan uhan.

Seuraavaksi Aasiaan

Yhteistyöprojektin aikana Euroopan maiden antidopingtoimistot ovat toteuttaneet poliisin ja tullin kanssa yhteensä 67 operaatiota. Esimerkiksi Puolassa maan antidopingtoimisto ja poliisi ovat tehneet 38 ratsiaa, joissa viranomaiset löysivät 14 laitonta laboratoriota.

Jatkossa Wada ja kansalliset toimistot pyrkivät yhtenäistämään eri maiden lainsäädäntöä ja toimintatapoja antidopingtyön tehostamiseksi.

Wada myös tarjoaa viranomaisille koulutusta dopingaineista, ja kehitteillä on liikuteltavia teknisiä apuvälineitä dopingaineiden havaitsemiseksi.

– Yhteistyö viranomaisten kanssa on onnistunut uskomattomalla tavalla. Odotamme innolla tämän hankkeen laajentamista Aasiaan ja Oseaniaan lähivuosina, Banka kertoi hankkeen jatkonäkymistä.

Lue myös:

    Uusimmat