Yhdessä asuminen ennen avioliittoa johtaa eroon?

Uuden tutkimuksen mukaan yhdessä asuminen ennen kihlausta tai avioliittoa vaikuttaa negatiivisesti pariskunnan tulevaisuuteen.

Yhteen muuttaminen ennen avioliittoa tai kihlautumista on nykyaikana lähes normaali käytäntö. Varsinkin nuoremmat parit haluavat testata suhdetta, tutustua toisiinsa kunnolla ja kokea arjen yhdessä ennen sitoutumista avioliittoon. Mutta miten yhteen muuttaminen vaikuttaa tulevaan liittoon?

Vuonna 2001 julkaistun amerikkalaisen kyselyn mukaan kaksi kolmesta yli 20-vuotiaasta uskoi, että yhteen muuttaminen ennen avioliittoa vähentää avioeron riskiä. Tätä uskomusta horjuttaa kuitenkin Daily Mail -lehden julkaisema tutkimus, jonka mukaan useat pariskunnat, jotka asuvat yhdessä ennen naimisiin menoa, ajautuvat avioeroon todennäköisemmin kuin parit, jotka eivät asu yhdessä ennen häitä.

Naisilla ja miehillä eri motiivit yhteen muuttamiseen

Psykologien mukaan ongelmana on, että miehillä ja naisilla on eri motiivit talouksien yhdistämiselle.

– Naiset muuttavat yhteen, koska ajattelevat sen johtavat avioliittoon. He haluavat miehen kosivan ja antavat heille sormuksen, kertoo psykologi Helen Nightingale.

Miehille yhteen muuttaminen on kuitenkin usein tapa vältellä suurempaa sitoutumista. He saattavat suostua avoliittoon ja myöhemmin ajautua avioliittoon vastahakoisesti, mikä aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

Journal of Family Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 19 prosenttia ennen kihlausta yhdessä asuneista pareista haki avioeroa myöhemmin. Kihlauksen jälkeen yhteen muuttaneiden keskuudessa luku oli 12 prosenttia. Vasta häiden jälkeen saman katon alle muuttaneiden keskuudessa luku putosi kymmeneen prosenttiin.

– Osat pareista, jotka muuttavat yhteen ilman sitoutumista avioliittoon, voivat päätyä menemään naimisiin vain koska asuvat jo yhdessä, kertoo päätutkija Galena Rhoades Denverin yliopistosta

Yhteinen omaisuus sitoo yhteen

Monilla yhdessä asuvilla pareilla on yhteinen vuokra-asunto, asuntolaina tai lemmikkieläin, joka sitoo heitä yhteen. Nämä eivät kuitenkaan ole oikeita syitä avioliittoon astumiselle.

– Naimisiin pitäisi mennä siksi, että halutaan viettää loppuelämä rakkaan ihmisen kanssa. Taloudellisilla syillä tai mukavuussyillä ei pitäisi olla mitään tekemistä avioliitoon astumisen kanssa, neuvoo parisuhdekonsultti ja kirjailija Francine Kay.

– Tänä päivänä ei pariskunnan tarvitse mennä naimisiin, joten on vastuuntunnotonta vain ajautua siihen. Silloin liitosta tulee farssi.

Pariskunnat, jotka muuttavat yhteen ilman tarkempia tulevaisuuden suunnitelmia, usein ajautuvat avioliittoon ratkaistakseen parisuhteen ongelmat. He ajattelevat, että suhteen virallistaminen korjaa asian.

Avioliiton myötä suhteeseen tulevat kuitenkin suuret odotukset ja puolison kontrollointi.

– Usein miehet kuvailevat, että heidän puolisonsa suhtautuivat hyvin rennosti yhteiselämään saman katon alla, mutta häiden jälkeen alkoivat vaatimukset, lakimies Vanessa Lloyd Platt kertoo.

Platt kuvailee, että usein puolison saamattomuus tuntuu ahdistavalta sen jälkeen, kun on luvattu viettää tämän kanssa koko loppuelämä.

MTV3 Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja