WWF listasi lajit: Onko suosikkikalasi eettisesti tuotettua?

Luonnonsäätiö WWF Suomi on listannut eettisesti tuotettavat ja Suomessa myytävät kalalajit. Tarkasta, onko syömäsi kala kestävästi tuotettua.

WWF Suomi käynnisti tänä vuonna kalakampanjan, jonka tavoitteena on, että Suomessa myytäisiin vain kestävistä kalakannoista pyydettyä kalaa vuoteen 2015 mennessä. Parhaimmat kalakannat ovat säätiön mukaan elinvoimaisia ja niiden pyynti ei haittaa ympäristöä.

Yhtiö nostaa esiin myös MSC-sertifikaatin, jonka saavat sellaiset kalat, jotka on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla. Alla olevassa listassa olevat parhaat kalavalinnat ovat kaikki saaneet MSC-sertifikaatin, ja suositukset perustuvat maailmanlaajuisiin selvityksiin.

WWF antaa kuluttajille kolme muistisääntöä eettisen kalan ostoon:
1) Osta ensisijaisesti kestävästi pyydettyä kotimaista kalaa
2) Suosi pienikokoisia lajeja
3) Osta MSC-merkittyä kalaa

Suosi näitä kaloja:

  • Ahven
  • Anjovis (kilohailista)
  • Hauki
  • Kampela
  • Kuha
  • Kuningasrapu
  • Luomumerkitty lohi
  • Muikku
  • Jokirapu tai täplärapu
  • Seiti
  • Silakka
  • Silli
  • Siika

Osta harkiten (pyynnin kestävyys vaihtelee alueittain):

  • Hummeri
  • Kalmari
  • Kampasimpukka
  • Kirjolohi
  • Nahkiainen
  • Nieriä
  • Kasvatettu kiinalainen rapu
  • Sardiini
  • Säilyketonnikala
  • Taskurapu

Vältä näitä kaloja:

  • Trooppiset katkaravut
  • Meriantura
  • Merikrotti
  • Pohjatroolattu mustekala
  • Niilin- ja puna-ahven
  • Ruijanpallas
  • Villi siika
  • Tuore-, sini-, keltaevä- ja isosilmätonnikala
  • Pohjanmeren Turska

Lähde: Meren herkkuja – kuluttajan kalaopas (WWF 2012)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat