Wikipedia täyttää tänään 10 vuotta

Internetin suosituin tietosanakirja Wikipedia täyttää tänään kymmenen vuotta.

Yhdysvalloissa perustettu Wikipedia-sivusto alkoi 15. tammikuuta 2001 pienen yleisön sivustona, josta oli tarkoitus kasvattaa kokonainen nettiensyklopedia. Siinä Jimmy Walesin ja Larry Sangerin luoma sivusto on totisesti onnistunut.

Englanninkielisessä Wikipediassa on noin 3,5 miljoonaa artikkelia ja maailmanlaajuisesti 365 miljoonaa lukijaa.

Wikipedia on tietokanta, jota periaatteessa kuka tahansa voi muokata. Palvelun välittömyys esiintyy myös nimessä - 'wiki' on havaijia ja tarkoittaa 'nopeaa'.

Suomeksi Wikipedia taipui nopeasti, jo ensijulkaisua seuraavana vuonna. Nopeasti suomenkielisessä versiossa oli jo tuhat artikkelia.

  • Wikipedian virstanpylväitä
  • - 2001: Ruotsin- ja norjankieliset versiot julki
  • - 2002: Suomenkielinen versio julki
  • - 2003: Englanninkielisessä Wikipediassa 100 000 artikkelia
  • - 2003: Islannin- ja eestinkieliset versiot julki
  • - 2006: Englanninkielisessä Wikipediassa miljoona artikkelia
  • - 2011: Suomenkielisessä Wikipediassa 250 000 artikkelia

Faktaa vai fiktiota?

Wikipedian kriitikot moittivat palvelun kokoaman tiedon epäluotettavuutta ja mahdollista puolueellisuutta. Palvelun säännöissä käyttäjiltä edellytetään kuitenkin mahdollisimman objektiivista kerrontaa.

Nature-lehden tutkimuksen mukaan Wikipedian luotettavuus tieteellisissä artikkeleissa vastaa maineikkaan Encyclopaedia Britannican tasoa.

Mahdollista tietoaukoista huolimatta Wikipedia on yksi internetin suosituimmista tietolähteistä. Siitä on tullut myös varteenotettava uutislähde, sillä tuoreista tapahtumista kirjoitetaan nopeasti uusia artikkeleita.

Artikkelien muokkaaminen oli alun perin mahdollista keneltä tahansa. Tietokannan luotettavuutta on sittemmin pyritty edistämään niin, että vain rekisteröityneet käyttäjät voivat muokata sisältöjä.

Wikipedian kasvua pohtiessaan Jimmy Walesilla on sivustonsa käyttäjille kaino pyyntö:

- Vaikka julkaisemme materiaalia sadoilla kielillä, yhä on paljon tekemistä. Toivon kaikkien kokeilevan Wikipedian muokkaamista. Arvostamme todella paljon apuanne, Wales toteaa verkkovideotervehdyksessään.

Mistä kaikki tämä tieto löytyi? Wikipediastatietenkin.

Lue myös:

    Uusimmat