Mainos

Vuodesta 2007 ennustetaan ennätyskuumaa

Britannian meteorologian laitoksen mukaan ilmasto lämpenee edelleen fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen takia.

Alkaneesta vuodesta tulee maailmanlaajuisesti historian kuumin, ennustaa Britannian meteorologian laitos.

Ilmaston lämpeneminen ja El Nino -sääilmiö tekevät 60 prosentin varmuudella tulevasta vuodesta yhtä kuuman tai vielä kuumemman kuin aikaisempi ennätysvuosi 1998.

Tutkijat ennustavat maapallon keskilämpötilan olevan tänä vuonna 0,54 astetta vuosien 1961-1990 keskiarvoa korkeampi. Tuo keskiarvo oli 14 astetta.

- Kokoamamme tiedot kertovat jälleen, että ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ilmiö, sanoo ilmastotutkija Katie Hopkins.

Britannian meteorologian laitos ja East Anglian yliopisto laativat joka vuoden tammikuussa maailmanlaajuisen ennusteen alkaneen vuoden säästä. Lämpötiloja on tilastoitu jo 150 vuoden ajan.

YK:n tilastojen mukaan kaikki kymmenen kuuminta vuotta on koettu vuoden 1994 jälkeen. Useimmat tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että lämpötilat jatkavat nousuaan maailmanlaajuisesti 2-6 astetta vuoteen 2100 mennessä.

Tutkijoiden enemmistön mukaan ilmaston lämpenemistä aiheuttavat lähinnä fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvat hiilidioksidipäästöt.

Ilmaston lämpeneminen sulattaa napajäätiköitä ja nostaa merivesien korkeutta. Sen aiheuttamat säämuutokset tuovat mukanaan tulvia, kuivuutta ja rajuja myrskyjä, jotka saattavat tulevaisuudessa vaarantaa miljoonien ihmisten elämän.

Viime vuosikymmenellä laadittu Kioton ilmastosopimus on ainoa maailmanlaajuinen sopimus, joka tähtää hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen. Sopimuksen tehoa on nakertanut se, ettei maailman suurin saastuttaja Yhdysvallat ole ratifioinut sopimusta. Sopimus ei myöskään sido voimakkaasti kasvavia uusia talouksia, kuten Kiinaa ja Intiaa.

Alkaneesta vuodesta ennustetaan vilkasta aikaa kansainvälisille ympäristöneuvotteluille. Ympäristöasioita nostanee omalta osaltaan esiin ilmastonmuutoksesta huolestunut Saksa, joka toimii vuonna 2007 sekä Euroopan unionin että teollistuneiden maiden G8-ryhmän puheenjohtajamaana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.