Vuoden 2023 nimi on Käärijä – tällaisilla perusteilla valinta tehtiin

Käärijä jakaa festivaalimuistojaan – katso haastattelu Ruisrockista! 8:33
Käärijä jakoi festarimuistojaan viime kesänä Ruisrockissa.

Vuoden 2023 nimeksi on valittu Käärijä. 

Vuoden 2023 nimeksi on valittu Käärijä. Artisti Käärijä sijoittui toukokuun Euroviisuissa toiseksi kappaleellaan Cha cha cha keräten ylivoimaisesti eniten yleisöääniä ja synnyttäen valtavan Käärijä-huuman Suomessa ja Euroopassa. 

Vuoden nimi valittiin Nimistöntutkimuksen päivillä 10. marraskuuta järjestetyssä äänestyksessä. Valintaan osallistui 45 nimistöntutkimuksen asiantuntijaa. Palkinto jaettiin nyt seitsemättä kertaa. 

Kieliasiantuntijoita Käärijän menestyksessä ilahdutti erityisesti se, että niin artistin nimi kuin edustuskappale ovat suomenkielisiä. Nyky-Suomessa kun usein ajatellaan, että kansainvälisyys eri elämänalueilla edellyttäisi englannin kielen käyttöä tai vähintään ”ääkkösten” välttelyä. Käärijä on kertonut artistinimen syntyneen spontaanisti hänen kääriessään voittoja rahapeliautomaatista.

Vuonna 2017 palkinnon voitti Tampereen yliopisto, vuonna 2018 Helsingi Sõnumid, Maaelu Tulevik sekä Pealinnaleht, vuonna 2019 Liisankatu, vuonna 2020 Tikkurilan kirkko, vuonna 2021 Koronavilkku ja vuonna 2022 Eläinsairaala Savon Murre.

Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka annetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa.

Toiseksi Vuoden nimi -äänestyksessä ylsi Nysväri, kapeiden kolojen ja rakojen puhdistamiseen tarkoitetun siivousharjan nimi. Kolmannen sijan äänestyksessä jakoivat Espoon kaupunginteatteri ja Ransunraitti, joka on kunnianosoitus Ylen Pikku Kakkosen suosikkihahmo Ransu Karvakuonolle. Yle Tampereen toimitus sijaitsee kyseisen kadun varrella.

Muut finaaliin päässeet nimet olivat Hukkasiini, Mosaiikki ja Uvja.

Nimistöntutkimuksen päivät on Helsingin yliopistolla vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään erisnimiin kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta. Tapahtuma järjestettiin nyt 26. kerran.

Lue myös: