EU haluaa leikata energiayhtiöiltä ansiottomat voitot – tavoite säästää 140 miljardia kuluttajien ja yritysten energiatukiin

Olena Zelenska sai suosionosoitukset Strasbourgissa 0:36
Katso myös: Ursula von der Leyenin puhetta seuraamaan saapunut Ukrainan ensimmäinen nainen Olena Zelenska sai raikuvat suosionosoitukset parlamentissa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viitoitti Euroopan tila -puheessaan niitä ratkaisuja, joilla EU vastaa Venäjän energiasotaan.

Von der Leyenin mukaan Eurooppa on tehnyt uskomattoman nopeasti merkittäviä toimia, joilla se yrittää saada hillittyä Venäjän häikäilemätöntä hyökkäystä Euroopan energiajärjestelmää kohtaan. Von der Leyenin mukaan Eurooppa on pakotteillaan saanut Venäjän talouden romahtamaan.

– Pakotteet pysyvät, olemme päättäväisiä emmekä suostu mihinkään myönnytyksiin.

Komission puheenjohtaja vakuutti Euroopan tuen Ukrainalle jatkuvan. Hänen mukaansa Ukraina pääsee mukaan Euroopan sisämarkkinoille ja maa kytketään mukaan eurooppalaiseen sähköverkkoon.

– Olemme tukeneet Ukrainaa taloudellisesti nyt 19 miljardilla eurolla ja tukemme jatkuu.

Von der Leyenin mukaan 19 miljardia koskee pelkästään taloudellista tukea Ukrainan hallinnolle maan pystyssä pitämiseen ja palkkojen maksamiseen. Summaan ei ole laskettu sitä apua, jota EU-maat ovat antaneet Ukrainalle aseina ja ammuksina.

EU parlamentti siunasi tiistai-iltana viiden miljardin lisäavun Ukrainalle.

Ylimääräinen voittovero sähköyrityksille

Suurimmat odotukset kohdistuivat komission ehdotuksiin liittyen energiamarkkinoihin ja energian hinnannousun hillitsemiseen. Energiaministerien hätäkokous viime perjantaina antoi komissiolle tehtäväksi riittävien toimenpiteiden esittelemisen, tänään esitellyt komission toimenpide-ehdotukset hyväksytään energiaministerien seuraavassa kokouksessa syyskuun lopussa.

Von der Leyenin mukaan kuluttajilla ja yrityksillä on suuri huoli miten edessä olevasta talvesta selvitään. Komissio esittää, että suuria voittoja hinnannousun takia tekeviä energiayhtiöitä verotetaan ylimääräiselä voittoverolla. Komission askelmien mukaan voittoja verottamalla saadaan kerättyä 140 miljardia euroa, jotka ohjataan kuluttajien ja yritysten tukemiseen energialaskujen maksamisessa.

Unioni haluaa vähentää myös energian käyttöä huippukulutuksen aikana. Säästämiseen tulisi velvoite kaikille jäsenmaille.

Kaasu ei saa määrittää sähkön hintaa

Komission puheenjohtaja totesi myös, että sähköyhtiöiden likviditeettiongelmiin on puututtava esimerkiksi vakuusvaatimuksia lieventämällä. Tämä oli energiaministerien hätäkokouksessa myös Suomen tärkein viesti elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan komissiolle. Hänen mukaansa yritykseltä nyt kerättävät vakuudet ovat nousseet jo 130–140 prosenttiin tehtyjen ennakkokauppojen suuruudesta.

Komission mukaan nyt ollaan Euroopan energiaremontin suhteen vasta ensimmäisissä askelissa. Von der Leyenin mukaan kaasuun perustuva kallein tuotantotapa ei saa määrittää sähkön hintaa.

Kaasun hintakattoon komissio ei vielä puutu. Von der Leyenin mukaan se vaatii vielä töitä. Unioni ei halua asettaa luotettavia uusia ja epäluotettavia vanhoja kaasuntuottajia samalle viivalle.

Lue myös:

    Uusimmat