Miksi kuukautiset ovat yhtäkkiä niukat? Tavallisimmat syyt oireen taustalla

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Katso video: Näin helpotat PMS-oireita!

Kuukautisvuodon vähenemisen taustalla voi olla lukuisia tekijöitä eikä muutoksesta yleensä tarvitse olla huolissaan.

Tavallista niukemmat kuukautiset voivat tuntua siunaukselta, mutta kehon viestejä ei tulisi jättää huomiotta. Niukoista kuukautisista ei yleensä tarvitse huolestua, mutta asiasta kannattaa kertoa lääkärille, jos kuukautiset eivät palaudu muutamassa kuukaudessa normaaleiksi tai jos vuodon vähenemiseen liittyy muuta oireilua.

Prevention-sivusto listasi tavallisimpia syitä kuukautisten niukkenemisen taustalla.

1. Raskaus

Kuukautisten poisjääminen on selkein merkki raskaudesta, mutta osa naisista saa kuukautiset hedelmöittymisestä huolimatta – usein vain tavallista niukempina. Niin sanotut "valekuukautiset" on tavallinen oire alkuraskaudessa, jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan joka neljännellä naisella.

Niukka ruskea vuoto ja alavatsakivut voivat sen sijaan olla merkkejä kohdunulkoisesta raskaudesta.

2. Painon putoaminen

Nopea laihtuminen voi sekoittaa kuukautiskiertoa. Kulutukseen nähden liian niukka energiansaanti ja matala rasvaprosentti aiheuttavat kuukautishäiriöitä, sillä ne vaikuttavat hormonitasapainoon.

Painon äkillinen putoaminen voikin näkyä aiempaa lyhyempinä tai niukempina kuukautisina. Keho tarvitsee toimiakseen riittävästi energiaa sekä sopivassa suhteessa ravintoaineita.

3. Stressi

Stressin aiheuttama kuormitus voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Listaan kuuluvat myös kuukautishäiriöt, sillä voimakas ja pitkittynyt stressi voi muuttaa hormonitasapainoa.

Psyykkisen stressin lisäksi sama vaikutus on fyysisellä stressillä. Runsas liikunta voi sekin aiheuttaa kuukautisvuodon vähenemistä.

4. Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi kiihdyttää aineenvaihduntaa, mistä voi seurata monenlaisia oireita. Sairaus voi vaikuttaa myös kuukautisiin. Kuukautiskierto voi muuttua pidemmäksi tai vuoto loppua kokonaan, kertoo Kilpirauhasliitto.

Jos tavallista niukempiin kuukautisiin liittyy muita oireita, kuten lisääntynyttä hikoilua, laihtumista, sykkeen nousua ja ripulia, kannattaa asiaa selvittää lääkärissä.

5. Hormonaalinen ehkäisy

Hormonaalinen ehkäisy eli esimerkiksi e-pillerit tai hormonikierukka niukentavat kuukautisvuotoja ja voivat johtaa kuukautisten poisjäämiseen. Hormonaalista ehkäisyä käytetäänkin hyvin runsaiden kuukautisten hoitoon.

6. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS

Epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten poisjääminen voivat olla oire munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS), jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan 5–15 prosentilla naisista.

PCOS-oireyhtymässä munasarjat tuottavat tavallista enemmän mieshormoneja eli androgeenejä. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat kuukautishäiriöiden lisäksi muita taudille tyypillisiä oireita, kuten liikakarvoitusta ja aknea.

PCOS alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Häiriön hoitoon voidaan käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita.

7. Vaihdevuodet

Iän myötä naisen munarakkuloiden määrä vähenee ja estrogeenituotanto hiipuu. Ennen vaihdevuosia eli kuukautisten loppumista monella naisella kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja vuodon määrä vaihtelee. Terveyskirjaston mukaan esivaihdevuodet voivat aiheuttaa oireita jo 40 ikävuoden jälkeen.

Nuorilla tavallista niukemmat kuukautiset eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki hedelmällisyysongelmista, lohduttaa Prevention-sivuston haastattelema endrokrinologi Janet Choi. Kuukautiskierto voi iän myötä muuttua jo ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21
Katso videolta näppärä vinkki tamponin käärepaperin avaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat