Miksi kuukautiset ovat yhtäkkiä niukat? Tavallisimmat syyt oireen taustalla
Kuukautisvuodon vähenemisen taustalla voi olla lukuisia tekijöitä eikä muutoksesta yleensä tarvitse olla huolissaan.
Tavallista niukemmat kuukautiset voivat tuntua siunaukselta, mutta kehon viestejä ei tulisi jättää huomiotta. Niukoista kuukautisista ei yleensä tarvitse huolestua, mutta asiasta kannattaa kertoa lääkärille, jos kuukautiset eivät palaudu muutamassa kuukaudessa normaaleiksi tai jos vuodon vähenemiseen liittyy muuta oireilua.
Prevention-sivusto listasi tavallisimpia syitä kuukautisten niukkenemisen taustalla.
1. Raskaus
Kuukautisten poisjääminen on selkein merkki raskaudesta, mutta osa naisista saa kuukautiset hedelmöittymisestä huolimatta – usein vain tavallista niukempina. Niin sanotut "valekuukautiset" on tavallinen oire alkuraskaudessa, jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan joka neljännellä naisella.
Niukka ruskea vuoto ja alavatsakivut voivat sen sijaan olla merkkejä kohdunulkoisesta raskaudesta.
2. Painon putoaminen
Nopea laihtuminen voi sekoittaa kuukautiskiertoa. Kulutukseen nähden liian niukka energiansaanti ja matala rasvaprosentti aiheuttavat kuukautishäiriöitä, sillä ne vaikuttavat hormonitasapainoon.
Painon äkillinen putoaminen voikin näkyä aiempaa lyhyempinä tai niukempina kuukautisina. Keho tarvitsee toimiakseen riittävästi energiaa sekä sopivassa suhteessa ravintoaineita.
3. Stressi
Stressin aiheuttama kuormitus voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Listaan kuuluvat myös kuukautishäiriöt, sillä voimakas ja pitkittynyt stressi voi muuttaa hormonitasapainoa.
Psyykkisen stressin lisäksi sama vaikutus on fyysisellä stressillä. Runsas liikunta voi sekin aiheuttaa kuukautisvuodon vähenemistä.
4. Kilpirauhasen liikatoiminta
Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi kiihdyttää aineenvaihduntaa, mistä voi seurata monenlaisia oireita. Sairaus voi vaikuttaa myös kuukautisiin. Kuukautiskierto voi muuttua pidemmäksi tai vuoto loppua kokonaan, kertoo Kilpirauhasliitto.
Jos tavallista niukempiin kuukautisiin liittyy muita oireita, kuten lisääntynyttä hikoilua, laihtumista, sykkeen nousua ja ripulia, kannattaa asiaa selvittää lääkärissä.
5. Hormonaalinen ehkäisy
Hormonaalinen ehkäisy eli esimerkiksi e-pillerit tai hormonikierukka niukentavat kuukautisvuotoja ja voivat johtaa kuukautisten poisjäämiseen. Hormonaalista ehkäisyä käytetäänkin hyvin runsaiden kuukautisten hoitoon.
Lue myös: Keksintö, joka voisi olla suurin sitten kondomin – saadaanko miehille viimein oma e-pilleri?
6. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS
Epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten poisjääminen voivat olla oire munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS), jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan 5–15 prosentilla naisista.
PCOS-oireyhtymässä munasarjat tuottavat tavallista enemmän mieshormoneja eli androgeenejä. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat kuukautishäiriöiden lisäksi muita taudille tyypillisiä oireita, kuten liikakarvoitusta ja aknea.
PCOS alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Häiriön hoitoon voidaan käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita.
7. Vaihdevuodet
Iän myötä naisen munarakkuloiden määrä vähenee ja estrogeenituotanto hiipuu. Ennen vaihdevuosia eli kuukautisten loppumista monella naisella kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja vuodon määrä vaihtelee. Terveyskirjaston mukaan esivaihdevuodet voivat aiheuttaa oireita jo 40 ikävuoden jälkeen.
Nuorilla tavallista niukemmat kuukautiset eivät kuitenkaan välttämättä ole merkki hedelmällisyysongelmista, lohduttaa Prevention-sivuston haastattelema endrokrinologi Janet Choi. Kuukautiskierto voi iän myötä muuttua jo ennen varsinaisia vaihdevuosia.
Lue myös: Lääkärin oire ei johtunutkaan vaihdevuosista – varoittaa nyt muita naisia: "Vaarallinen merkki"
Lähteet: Prevention, Medical News Today, Terveyskirjasto 1, 2 & 3, Kilpirauhasliitto
Uusimmat
-
22:13
Turkin peli herättää kysymyksiä Suomenlahden molemmin puolin: "Lillumme keskellä myrkyllistä lientä"
-
21:57
NHL-sopimus puretaan – SM-liigassa viime keväänä dominoineelle Anton Levtchille näytettiin ovea
-
21:38
Risto E.J. Penttilä: Tässä tapauksessa Suomi voisi mennä Natoon ilman Ruotsia
-
21:32
Suomeen jälleen hiihdon MM-mitali!
-
21:23
Tällaisia haasteita sotaa pakenevat ukrainalaiset kohtaavat Suomessa: englantia puhuvalle Natalialle sanottiin toistuvasti ei
-
21:04
Näin Ensitreffit-parin Jannen ja Einon suhteelle kävi syöpätulosten tultua: "Siinä vaiheessa viimeistään kävi ilmi"
-
20:52
HS: Roman Rotenbergiä epäillään rikoksesta
-
20:39
Yli kaksi kolmasosaa Närpiön kasvihuoneista on suljettu – satoja työntekijöitä lomautettu: "Töitä otsalamppujen valossa"
-
20:36
Nyrkkeilyliiton mieli muuttui taas – kuohuttanutta Venäjä-kantaa sorvattiin jälleen uuteen uskoon
-
20:21
Näin skotlantilainen lottomiljönääri tuhlasi 45 miljoonaa euroa kahdeksassa vuodessa – kuolinpesä paljastaa törsäyskohteet
-
19:59
Valioliigassa sukeltava Everton teki valintansa – tässä on Frank Lampardin korvaaja
-
19:54
Pakistanin moskeijaräjähdyksen uhriluku kasvaa – ainakin 60 kuollut: "Lisää ruumiita tuodaan ulos"
-
19:15
Se on siinä! Musta aukko "söi" tähden – kuvat herkkuhetkestä julki: "Pyöritämme edelleen päitämme"
-
19:04
Ensitreffit-Janne kertoo vihdoin syöpätutkimusten tulokset: "Erikoinen kesä kaiken kaikkiaan"
-
19:02
Suomalaisten keittiöissä on oleellinen ongelma, joka voi vaikuttaa ruoan makuun: "Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
-
19:01
Erikoishaastattelu! Näin suosittu Tuplakääk-podcast sai alkunsa – Enni ja Kirsikka yrittivät ensin houkutella ystäviään mukaan: "Annoimme potkut"
-
18:39
Kommentti: SaiPan räikeä toiminta raivostuttaa SM-liigakansaa – syyttävä sormi tulee kuitenkin osoittaa tuttuun umpisolmuun
-
18:37
Kyljelleen pyörähtänyt auto hidastaa liikennettä ykköstiellä
-
18:25
Antti Mäkinen korvaamassa Björn Wahlroosin Sammon hallituksen puheenjohtajana
-
18:25
Asiakirjaväite: Tshetshenian presidentin kannattajat raiskasivat Venäjän tv:n toimittajan ja pahoinpitelivät kuvaajan sairaalakuntoon
-
Lataa lisää