Gynekologi lyttää yleisen harhaluulon kuukautiskivuista: "En tajunnut, kuinka laajalle levinnyttä tietämättömyys on"

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Mikä ihmeen PMS? Videolla gynekologi kertoo, mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa.

Kivun ei tulisi olla synonyymi kuukautisille. Jos kuukautiskivut rajoittavat elämää, kannattaa vaivaan hakea apua.

Kuukautiset ja kivut liitetään niin usein yhteen, että amerikkalaisen gynekologin ilmoitus siitä, että kivuliaat kuukautiset eivät ole normaali asia, on otettu hämmentyneenä vastaan.

Jennifer Lincoln kertoo suositulla TikTok-videollaan, että siinä missä lievät alavatsakivut tai väsymys ovat tavallisia kuukautisiin liittyviä vaivoja, elämää rajoittavat kivut eivät sitä ole. Kovien kuukautiskipujen kanssa ei myöskään tarvitse oppia elämään.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lincoln kertoo Today-sivustolle olleensa järkyttynyt siitä, kuinka moni hyväksyy elää kivuliaitten kuukautisten kanssa. Videon kommentoijat ovat päivitelleet, etteikö oletusarvona ole kärsiä joka kuukausi.

– En tajunnut, kuinka laajalle levinnyttä tietämättömyys asiasta on, Lincoln sanoo Todaylle.

Nainen vuotaa noin kuusi vuotta elämästään, mutta kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä voi estää hakemasta apua kipuihin.

Kuukautiskipujen aiheuttajat

Kuukautiskivut johtuvat kohdun supistelusta, jonka saavat aikaan kohdun limakalvon tuottamat hormonit, prostaglandiinit.

Lähes kaikki naiset kärsivät ajoittain lievistä kuukautisiin liittyvistä oireista. Alavatsakrampit iskevät vuodon alkaessa tai paria päivää aiemmin. Kuukautisten ensimmäisinä päivinä voi esiintyä myös pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta, päänsärkyä ja väsymystä. Myös paljon puhuttua ärtyneisyyttä saattaa ilmetä.

Voimakkaista kuukautiskivuista kärsii Terveyskirjaston mukaan 5–15 prosenttia naisista. Lincoln kehottaa naisia hakeutumaan lääkäriin, jos kivut vaikuttavat opiskeluun, työskentelyyn tai normaaliin elämään.

Kivuliaat kuukautiset, lääketieteelliseltä nimeltään dysmenorrea, voivat olla luonteeltaan joko primaarista tai sekundaarista. Primaarinen dysmenorrea tarkoittaa, että kuukautiset ovat kivuliaat alkamisestaan saakka. Sekundaarisessa dysmenorreassa kuukautiskivut ovat alkaneet myöhemmällä iällä, jolloin ne voivat liittyä gynekologiseen sairauteen.

Jos kuukautiskivut ovat uusi oire tai kipu pahenee nopeasti, on syy hyvä selvittää. Esimerkiksi kohdun limakalvon sirottumatauti endometrioosi, sitä muistuttava adenomyoosi, kohdun lihaskyhmyt ja polyypit, munasarjojen kasvaimet sekä kohdunkaulan ahtauma voivat tehdä kuukautista hyvin kivuliaat.

Kuukautiskipujen hoito

Liikunta, alavatsan lämpöhoito ja akupunktio voivat lievittää kipuja. Tehokasta apua tarjoavat tulehduskipulääkkeet tai parasetamoli. Lääke kannattaa ottaa ajoissa, heti oireiden alkaessa tai hieman etukäteen, jos kierto on säännöllinen.

Hormonaalisen ehkäisyn tiedetään helpottavan kuukausittaista kärsimystä, mutta kaikki eivät halua tähän oljenkorteen turvautua.

Mikäli mikään ei auta kuukautiskipuihin, voidaan harkita jopa kohdunpoistoa.

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Loppuun pieni kevennys: Nämä ongelmat tunnistaa jokainen, jolla on runsaat kuukautiset.

Lue myös:

    Uusimmat