Voidaanko Suomen alueelle sijoittaa ydinaseita? Pöllöraati: "Ei Suomi voi olla rusinat pullasta -maa ilman velvoitteita"

Pöllöraati: Otettaisiinko ydinaseet Suomeen ja Ruotsiin, jos olisi pakko? 2:03
Otettaisiinko ydinaseet Suomeen ja Ruotsiin, jos olisi pakko? Pöllöraati pohtii.

Pöllöraadissa pohdittiin aamulla, ottaisivatko Suomi ja Ruotsi ydinaseita alueilleen, jos olisi pakko.

Vielä muutama vuosi sitten olisi ollut hyvin vaikea kuvitella, että Suomessa puhutaan tosissaan ydinaseiden sijoittamisesta tänne.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuitenkin muutti tilanteen täysin, ja Suomi on nyt lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin koskaan aiemmin. Nato-maista vain Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi eilen, ettei Nato ole tyrkyttämässä Suomeen ydinaseita. Mutta sijoitetaanko niitä tulevaisuudessa kuitenkin Suomen alueelle ja olisiko se järkevää?

– Olemme turvallisuuspolitiikan keskusteluissa menneisyyden vankeja, meidän pitäisi heittää kaikki mennyt maailma pois. Takerrumme joka asiassa siihen, mitä meillä joskus ennen on ollut. Sitä entistä maailmaa ei enää ole ja kaikki on mahdollista, totesi politiikan toimittaja Jari Korkki.

Korkin mukaan on hyvä muistaa, että ydinaseita on jo Suomen ympärillä – Venäjällä – eikä Suomi ole mikään poikkeuksellinen maa, jonne ei ikinä voisi ydinaseita sijoittaa.

– Ydinasepelotehan on Naton perustaa, ja silloin on hyvä meidänkin tätä keskustelua käydä. Se liittyy myös meihin, sanoi Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki on samoilla linjoilla.

– Totta kai Nato tuo meille turvaa Itämerellä, mutta se on kaksivuoroista. Ei Suomi voi olla tällainen rusinat pullasta -maa, että saamme vain turvaa ilman velvoitteita, Lehtimäki sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lehtimäen mukaan Naton jäsenyys tuo Suomelle myös velvoitteita ja sen on laitettava itsensä likoon esimerkiksi Viron ilmapuolustuksessa tarvittaessa.

Pöllöraati: Venäjä-yhteyksistä kritisoitu Esko Aho lobbaa Kiinassa 9:29

Katso koko Pöllöraati-keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat