Mainos

Voi, mitä epäonnea! 13. päivä osuu perjantaille muita viikonpäiviä useammin

Perjantaita 13. päivää on pidetty epäonnen päivänä jo vuosisatojen ajan. Tänä vuonna näitä epäonnenpäiviä tulee olemaan kaksi; toinen tammikuussa, toinen lokakuussa.

Epäonneksemme kolmastoista päivä osuu perjantaille muita päiviä useammin. Heikki Ojan kirjoittaman Aikakirja 2013 -tietokirjan mukaan kalenterin viikonpäivät toistuvat 400 vuoden jaksoissa, ja tässä ajassa kaikkia viikonpäiviä tulee olemaan yhtä paljon. Vaikka viikonpäiviä on yhtä paljon, viikonpäivät ovat jakautuneet epätasaisesti eri kuukaudenpäiville.

Epäonneksemme kolmastoista päivä osuu perjantaille muita viikonpäiviä useammin. Ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon, sillä Ojan mukaan vuodessa näitä päiviä on kuitenkin enintään kolme.

Selitellään niin Raamatulla kuin kirouksillakin

Telegraph-lehden mukaan taikausko tämän päivän ympärillä on peräisin keski-ajalta, kenties jo Raamatusta. Joidenkin historioitsijoiden mukaan Raamatusta tuttu tarina vedenpaisumuksesta ja Baabelin tornin rakentamisesta osui juuri 13. päivä perjantaille.

Uuden testamentin mukaan Jeesuksen viimeisellä ehtoollisella, vain päivää ennen perjantaina tapahtunutta ristiinnaulitsemista, oli paikalla kohtalokkaat 13 ihmistä.

Vihjeitä kyseisen päivän epäonnisuudesta löytyy myös keski-ajalta peräisin olevista tarinoista. Perjantaina 13. päivä vuonna 1307 Temppeliherrojen suurmestari Jacques de Molay pidätettiin, jonka jälkeen hän kirosi paavin ja Ranskan kuninkaan levittäen epäonnea ympärilleen ikuisiksi ajoiksi.

Tammikuun 13. päivä meillä vietetään myös Nuutinpäivää, jolloin perinteen mukaan naamarit päässä kulkevat nuuttipukit kiertelivät taloissa vaatimassa olutta. Jos olutta ei annettu, he irrottivat oluttynnyreistä tapit. Melko epäonnisen kuuloista, vai mitä? 

Taikauskoa tai ei, tämä kyseinen päivä on tuonut mukanaan joukon epäonnisia tapahtumia. Vuonna 1940 perjantaina 13. syyskuuta Buckinghamin Palaceen hyökättiin kohtalokkain seurauksin. Vuonna 1972 chileläinen lentokone katosi Andeille, ja tasan viisi vuotta sitten Costa Concordia upposi Italian rannikolle vieden mukanaan 33 ihmisen hengen. 

Vaikka tämä päivä tuntuisikin epäonniselta, voit aina lohduttautua sillä, että viikonloppu on lähellä. 

***

0:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.