Mainos

Vitamiiniyhdistelmä vähentää verisuonitautia

E- ja C-vitamiinin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti miehillä valtimoiden ahtautumis- ja kovettumistaudin ateroskleroosin etenemistä. Kuopion yliopiston tutkimuksessa kolmen vuoden ajan nautittu vitamiinilisä vähensi miesten kaulavaltimoiden ahtautumista keskimäärin 45 prosenttia. Tupakoivilla miehillä ateroskleroosin eteneminen hidastui jopa 64 prosenttia.

Tiedot ovat peräisin Kuopion yliopiston Kansanterveyden tutkimuslaitoksen tutkimuksesta. Professori Jukka T. Salonen julkisti tulokset tänään Euroopan kardiologiyhdistyksen kokouksessa Barcelonassa Espanjassa. -Vitamiiniyhdistelmä hidasti taudin etenemistä yhdeksällä tupakoivalla miehellä kymmenestä.

Ehkäisyvaikutus oli suurempi tupakoitsijoilla, koska tupakointi lisää radikaalistressiä ja rasva-aineiden hapettumista elimistössä, mikä taas nopeuttaa valtimoiden ahtautumista, kertoo Salonen.

Naisilla ei havaittu ehkäisyvaikutusta

Kyseessä on ensimmäinen laajamittainen ehkäisykoe, jossa tutkittiin E- ja C-vitamiinin yhteisvaikutusta valtimoiden ahtautumiseen. -Ideana on se, että C-vitamiini pitää E-vitamiinin toimintakuntoisena eli estää sitä härskiintymästä. Kun E-vitamiini härskiintyy siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Avain hyvään tulokseen löytyy tästä, selittää Salonen.

Tutkimukseen osallistui 520 45-69-vuotiasta miestä ja naista Kuopiosta sekä lähikunnista. Otos oli valittu niin, että tutkittavilla oli ainakin lievästi kohonnut veren kolesteroli ja puolet heistä tupakoi. Osanottajat käyttivät vitamiinilisää kolmen vuoden ajan. Annos oli päivittäin joko 200 milligrammaa E-vitamiinia, 500 milligrammaa C-vitamiinia, molempia tai ei kumpaakaan.

Ultraäänimittaukset osoittivat, että naisilla kaulavaltimoiden ahtautuminen eteni miehiä huomattavasti hitaammin eikä merkitsevää ehkäisyvaikutusta voitu havaita. Tutkimusta jatketaan toiset kolme vuotta, jotta ehkäisyvaikutuksesta voidaan naisten kohdalla tehdä varmat johtopäätökset. -On mahdollista, että lisävitamiinien tarve on naisilla vähäisempi, koska he saavat ravinnostaan näitä vitamiineja enemmän. Lisäksi heillä on estrogeeni, joka toimii antioksidanttina elimistössä.

Vitamiinisuosituksia nostettava

Tutkimuksessa käytetyt vitamiinimäärät ovat moninkertaiset ravinnosta saataviin annoksiin verrattuna. Salonen katsoo, että C- ja E-vitamiinien saantia voitaisiin suositella lisättäväksi. C-vitamiinin kohdalla saantisuositukset ovat noin 60 milligrammaa päivässä ja E-vitamiinin keskimäärin 15 milligrammaa päivässä. -Meidän mielestämme 60 milligrammaa C-vitamiinia päivässä on liian matala taso. Esimerkiksi tupakoitsijoilla suositus voisi olla vähintään 200 milligrammaa päivässä, hän toteaa.

C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja kasviksista. E-vitamiinia on mm. ruokaöljyissä ja öljykasveissa, mm. soijassa, herneessä ja pähkinässä. Ateroskleroottiset sydän- ja verisuonisairaudet ovat suurin kuolemia aiheuttava ja elämänlaatua heikentävä tautiryhmä Euroopassa.

Keski-iän kohotessa ongelma koskettaa yhä useampia. -Ateroskleroosi alkaa joillakin parikymppisenä ja useimmilla se on jo mitattavissa 30 vuoden iässä. Kliiniset tapahtumat, sydäninfarkti ja aivohalvaus, ovat harvinaisia alle 40-vuotiaina. Prosessi kestää vuosikymmeniä.

-Miesten ja naisten välinen sukupuoliero ateroskleroosissa on Suomessa maailman suurin. Esimerkiksi sepelvaltimotautikuolleisuus on 35-64-vuotiailla miehillä noin viisinkertainen naisiin verrattuna. Tätä on vuosikymmeniä ihmetelty. Salosen mukaan selitys liittyy miesten heikompaan antioksidanttisuojajärjestelmään. Kun siihen yhdistyy huono antioksidanttien saanti ravinnosta, syntyy kohtalokas yhdistelmä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.