Mainos

Virosta tuotu Martta-pentu pääsee sairaalasta kotiin – "Tuli itku, kun koira söi itse ensimmäisen ruokakupillisen"

Hengenvaarallisesta parvotartunnasta selvinnyt Virosta tuotu Martta-pentu pääsee tänään kotiin.

Sekarotuisen Martta-koiran elämä oli katketa jo kolmikuisena, kun se sai hengenvaaralliseen parvovirustartunnan matkalla uuteen kotiinsa Jyväskylään.

Marianne Kainu oli hankkinut Martan virolaiselta myyjältä 18-vuotiaalle tyttärelleen Oonalle. Virolaiskennel oli löytynyt netistä. Kainu oli ollut myyjään yhteydessä myös puhelimitse ja sähköpostilla.

Oona ja Marianne tapasivat Martan ensimmäistä kertaa syyskuun alussa Länsiterminaalin parkkipaikalla Helsingissä.

Marianne Kainu kertoo, että jo siinä vaiheessa hälytyskellojen olisi pitänyt soida, koska virolaismyyjällä oli ollut häkeissä toistakymmentä muutakin koiranpentua. Martan paperit näyttivät kuitenkin olevan kunnossa, ja Martta pääsi Kainujen matkaan.

Martta joutui nopeasti sairaalaan

Martan terveys heikkeni pian sen jälkeen, kun se oli päässyt uuteen kotiinsa Jyväskylässä. Oireet viittasivat parvoon, ja Martta päätyi lopulta tehohoitoon paikalliseen eläinsairaalaan.

Nyt, noin viikon päästä sairastumisesta, Martta pääsee lopulta kotiin.

– Suuri kiitos kuuluu pieneläinklinikka Tuhatjalan henkilökunnalle hyvästä hoidosta, mutta toki Martta on tehnyt itse isoimman työn parantumisensa puolesta, Kainu toteaa.

– Kun lääkäri soitti eilen ja kertoi, että nyt on Martta syönyt itse kupillisen ruokaa ja on tapahtunut totaalinen käänne, minulta tuli itku. En pysty sanoin kuvailemaan sitä, miten onnellinen olen koiran puolesta.

Muut pennut voivat hyvin

Marianne Kainu kirjoitti asiasta alun perin Facebook-päivityksen, koska halusi varoittaa muita koiranpennun samana päivänä hakeneita.

Oona Kaunu puolestaan otti pennun myyjään yhteyttä heti Martan sairastuttua. Aluksi tämä suhtautui yhteydenottoon varsin nihkeästi, mutta suhtautuminen muuttui viikon aikana inhimillisemmäksi.

– Hän on ollut nyt yhteydessä tyttäreeni ihan asiallisesti, eli on löytynyt myös inhimillistä puolta, Marianne Kainu kertoo.

Marianne Kaunu on saanut Facebookin kautta viikon aikana useita muitakin yhteydenottoja.

– Minulle on tullut tosi ihania yhteydenottoja osalta heistä, jotka olivat hakeneet pennun samasta autosta. Pennut ovat voineet onneksi hyvin. Joillain yhteyttä ottaneista on ollut muitakin koiria itsellään, ja tietenkin heillä on ollut kauhea huoli asiasta.

2:16

Martalle löytyi Jyväskylästä sisar

Martalle on löytynyt Martan sairastumisen kautta myös sisar, Nasu, joka sekin on päätynyt Jyväskylään.

– Kun saadaan Martta parempaan kuntoon ja riskit ovat ohi, Martta ja Nasu pääsevät tapaamaan toisiaan.

Martan kotihoito jatkuu Kainun mukaan vielä pitkään.

– Jo ennen Martan kotiin pääsyä tyttäreni on desinfioinut koko kotinsa, ja desinfiointi pitää tehdä myöhemmin uudelleen. Martalla jatkuu antibioottikuuri, eikä sen kanssa saa mennä yleisille paikoille. Kun Martta käy ulkona tarpeillaan, tarpeet kerätään pois ja alueelle, jolla uloste on ollut, suihkutetaan pöpöt tappavaa ainetta.

Parvovirus on vaarallinen pennuille ja koiravanhuksille

Koiran parvovirus, CPV-2, on koirien parvovirusripulin aiheuttaja. Tauti leviää nopeasti ja se on vaarallinen erityisesti pennuille sekä vanhoille ja yleiskunnoltaan heikoille koirille.

Parvovirustartunnan oireita ovat ruokahaluttomuus, raju oksentelu, kuume sekä aluksi limainen, myöhemmin verinen ripuli. Taudin itämisaika on kolmesta kahdeksaan päivään.

Taudille ei ole spesifistä hoitoa, mutta sitä vastaan on kehitetty rokotteita, jotka kuuluvat koiran perusrokotusohjelmaan.

Parvovirus tarttuu kosketustartuntana koirasta toiseen. Nerkittävässä asemassa on ulosteiden saastuttaman materiaalin välityksellä tapahtuva tartunta. Jotkin rodut, kuten dobermannit ja rottweilerit, ovat tutkimusten mukaan muita herkempiä parvovirustartunnalle.

Parvovirus on hyvin kestävä ja voi säilyä tartuntakykyisenä sairaan koiran ulosteiden saastuttamassa ympäristössä pitkiä aikoja. Koiran parvovirus ei tartu ihmiseen.

 "Pentutehtailijat saatava vastuuseen"

Kainu miettii vielä, olisiko hänen pitänyt toimia toisin, kun hän näki pennut Länsisatamassa.

– Parvo on niin paha sairaus, että siihen menehtyy helposti jo parissa päivässä. Olen tyytyväinen siitä, että olen saanut edes yhden pennun parannettua. Yritän lisäksi saada asiasta koko ajan lisää tietoa, että saataisiin näitä pentutehtailijoita vastuuseen teoistaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.