Viron puolustusministeri kiittelee yhteistyötä Suomen kanssa: "Suomessa on raskasta voimaa lähellä Viroa, jos tarve tulee"

Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen:"Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme" 3:16
Katso myös: Suomen uusiksi hävittäjiksi on valittu yhdysvaltalainen Lockheed Martinin F-35 – puolustusministeri Kaikkonen: "Suuri vaikutus koko puolustuskykyymme"

Viron puolustusministerin mukaan Venäjän taktiikat eivät ole muuttuneet sitten toisen maailmansodan.  Hän muistuttaa, että Suomessa on raskasta voimaa lähellä, jos tarve tulee.

Venäjän perinteinen sotilaallinen uhka on tällä hetkellä sangen matala, mutta uhka on jatkuva, eikä ole sanottua, etteikö tilanne voisi muuttua joidenkin viikkojen tai kuukausien aikana, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur luonnehtii yhdysvaltalaisen nettilehden Breaking Defensen haastattelussa.

Lokakuisen Washingtonin-vierailunsa aikana haastateltu Pevkur muistuttaa, että Viron sotilaallisena ongelmana on maantieteellisen syvyyden puute – maan itärajalta Tallinnaan on alle 200 kilometriä.

– Siksi meidän pitää olla valmiina ensimmäisestä sekunnista lähtien, Pevkur perustelee.

Viro kasvattaa puolustusbudjettiaan ensi vuonna 2,85 prosenttiin bkt:stä ja vuonna 2024 jo 3,25 prosenttiin.

Ukrainan sota on oppitunti

Pevkurin mukaan Ukrainan sota tarjoaa tilaisuuden oppimiseen.

– Ensimmäinen opetus on, että Venäjän taktiikka ei juuri ole muuttunut toisesta maailmansodasta. Sen vuoksi haupitsien, ilmatorjunnan ja uusien järjestelmien kuten vaanivien aseiden merkitys on erittäin suuri.

Viron puolustusinvestointeihin kuuluvat niin lyhyen kuin keskipitkän kantaman ilmatorjuntaan panostaminen, Spike-panssarintorjuntaohjukset kuin K9-haupitsitkin. 

Seuraavat askelet ovat lisähaupitsien hankinta sekä meritorjunta-aseet.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden Pevkur toivoo toteutuvan mahdollisimman nopeasti, muun muassa sen logististen hyötyjen vuoksi.

– On paljon yhteistyötä, jota emme voi julkisesti kommentoida, mutta on ymmärrettävää, että tiedustelutiedon jakaminen olisi paljon helpompaa kuin nyt.

– Ja Suomihan hankkii 64 [Lockheed Martinin monitoimihävittäjän] F-35-konetta, joten siinä on raskasta voimaa lähellä Viroa, jos tarve tulee.

Lue myös:

    Uusimmat