Mainos

Viro harkitsee nastarenkaiden kieltämistä

Virossa pohditaan nastarenkaiden kieltämistä tai ainakin veron perimistä niiden käytöstä. Virossa on huolestuttu teiden huonosta kunnosta, johon osasyyllisinä ovat teiden päällysteitä syövät nastarenkaat.

Tallinnan teknillinen korkeakoulu suositti jo kolme vuotta sitten valmistuneessa tutkimuksessaan, että valtio kieltäisi nastarenkaiden käytön. Sen mukaan kielto säästäisi maan teitä ja samalla tarve teiden korjaamiseksi vähenisi.

Tallinnassa kaupungin johto harkitsee jo nyt nastarenkaiden kieltämistä. Apulaiskaupunginjohtaja Deniss Borodits muistutti Postimees-lehdessä, että nastojen käytössä ei ole juuri mieltä kaupungissa, jossa jää ja lumi peittävät vain harvakseltaan katuja ja teitä. Hän ei kuitenkaan osannut sanoa, kuinka paljon kaupunki säästäisi teiden remonttikuluissa, jos nastat kiellettäisiin.

Talous- ja viestintäministeriö toppuuttelee nastojen hylkäämisintoa. Ministeriön tiestöstä vastaava johtaja Ain Tatter ilmoitti puolestaan lehtihaastattelussa, että ainakaan toistaiseksi valtio ei kiellä nastoja. Tatter muistutti, että Viron 57 000 tiekilometristä vain 17 000:lla on kunnollinen talvikunnossapito.

- Me emme ryhdy suolaamaan kaikkia Viron teitä, se ei ole ympäristölle hyväksi, hän sanoi ja muistutti, että nastarenkaiden käytön salliminen on vähintä, mitä valtio voi tehdä ihmishenkien turvaamiseksi osassa Viroa.

- Maaseudulla ihmisten pitääkin voida ajella autolla, sillä julkista liikennettä ei ole.

Ministeriö pohtii sen sijaan vakavissaan erillisen nastarengasveron luomista. Se tulisi voimaan muun muassa Tallinnassa, jossa suurimman osan talvea pärjäisi esimerkiksi kitkarenkailla.

Virossa nastarenkaita voi käyttää pidempään kuin muualla Pohjois-Euroopassa: lokakuusta toukokuun alkuun. Esimerkiksi Suomessa nastarenkaat saa laittaa alle marraskuun alussa ja ottaa pois maaliskuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.