Ville Niinistöä esitetään EU-parlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajaksi

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistöä esitetään EU:n ja Venäjän parlamenttien välisen yhteistyövaltuuskunnan puheenjohtajaksi, kertoo Vihreät tiedotteessaan. 

Nimitys on määrä vahvistaa EU-parlamentissa ensi viikolla.

Niinistö kertoo tiedotteessa, että valtuuskunnan työn painopisteenä on tukea muun muassa Venäjän oppositiota ja kansalaisjärjestöjen toimintaa.

– Venäjä-valtuuskuntaa voi käyttää tänä aikana alustana Venäjän ihmisoikeusongelmien, autoritäärisen kehityksen ja sotapolitiikan haastamiseen. Europarlamentin Venäjä-valtuuskunnan puheenjohtajana aion olla aktiivinen ääni Venäjän surkean oikeusvaltio- ja ihmisoikeustilanteen haastamisessa sekä Putinin sotapolitiikan kritisoimisessa, sanoo Niinistö tiedotteessa.

Suhteet parlamenttiin keskeytetty

Päättyneellä kaudella Niinistö oli kyseisen valtuuskunnan varajäsen, ja keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen toimi valtuuskunnan varapuheenjohtajana. Puheenjohtajana oli puolalainen ECR-ryhmän edustaja Ryszard Czarnecki.

Euroopan parlamentilla on lukuisia valtuuskuntia eri valtioiden kanssa. EU:n ja Venäjän välinen valtuuskunta perustettiin 1990-luvulla pitämään vuoropuhelua yllä Venäjän kaksikamarisen parlamentin eli liittokokouksen kanssa. Yhteydenpito Venäjän ylähuoneeseen eli liittoneuvostoon sekä alahuoneeseen eli duumaan kuitenkin keskeytettiin vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat