Vilkas tahti jatkuu asuntokaupassa

Kuluttajat luottavat edelleen omaan talouteensa, eikä heikohko yleinen taloudellinen kehitys näytä vaikuttavan asuntojen kysyntään. Asuntojen hintakehitys on kuitenkin ollut maltillista ja myyntiajat ovat pysyneet keskimäärin noin 40 vuorokaudessa. Kuluvan vuoden ensimmäinen puolisko on ollut Huoneistokeskukselle yhtä vilkas kuin vuosi 2002. Asuntokauppapuntari, johon on koottu noin 500 Huoneistokeskuksen myyntineuvottelijan näkemykset, ennustaa markkinoiden pysyvän vireänä myös loppuvuonna 2003.

Helsingissä pienten asuntojen kauppa vilkasta, Espoossa kysytään perheasuntoja

Helsingissä huoneistojen keskimääräiset hinnat ovat pääosin pysyneet melko vakiintuneina, mutta alueelliset, jopa huoneistokohtaiset erot korostuvat. Pienten asuntojen kauppa on kesän aikana lisääntynyt huomattavasti.

Arvoasuntojen myynti on puolestaan jatkunut verkkaisena, sillä myyjillä on edelleen mielessään korkeat hinnanodotukset, joihin ostajat eivät ole enää olleet halukkaita sitoutumaan. Kaikkein kalliimpien asuntojen ostajakunta on pienentynyt, minkä vuoksi hintojen ei uskota säilyvän nykyisellä tasollaan.

Kesäkuun lopussa 2003 keskineliöhinnat olivat Helsingissä kerrostaloasuntojen kohdalla noin 2550 euroa, pari-, erillis- ja omakotitaloissa 2173 euroa. Asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 42 vuorokautta.

Espoossa suurin kysyntä on keskikokoisista ja -hintaisista rivitaloista ja perheasunnoista. Samalla pienet, laadukkaat ja uudehkot asunnot menevät hyvin kaupaksi. Uudisrakentaminen on keskittynyt perheasuntoihin, joten alueella voidaan jopa sanoa olevan pulaa pienistä huoneistoista. Myös tonteista on Espoossa paljon
kysyntää.

Suurten asuntojen ja ns. arvoasuntojen myyntiajat ovat puolestaan pidentyneet ja hinnat laskeneet hieman alkuvuodesta.

Kesäkuun lopussa 2003 keskineliöhinnat olivat Espoossa kerrostaloasuntojen kohdalla noin 2018 euroa, rivitaloasunnoissa 2169 euroa ja pari-, erillis- ja omakotitaloissa 2086 euroa. Asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 39 vuorokautta.

Muualla Etelä-Suomessa ensiasunnot ovat yhä suurempia


Pääkaupungin työllistävä vaikutus on tuonut ympäristökaupungeille ja -kunnille sekä radanvarsille runsaasti uusia asukkaita. Esimerkiksi Vantaa ja Keski-Uusimaa lukeutuvat kokonaisuudessaan muuttovoittoalueisiin, joissa kysyntää on erityisesti keskikokoisista ja suurista asunnoista.

Etelä-Suomen kunnissa ensiasunnoksi hankittava asunto on sekä pinta-alaltaan että huonemäärältään suurempi kuin aikaisemmin. Ensiasunto on usein rivitalo, kolmio tai omakotitalo.

2003 kesäkuun lopussa keskineliöhinnat olivat Etelä-Suomessa kerrostaloasuntojen kohdalla noin 1311 euroa, rivitaloasunnoissa 1575 euroa ja pari-, erillis- ja omakotitaloissa 1549 euroa. Asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 47 vuorokautta.

Tampereella uudisasuntokauppojen määrä lähes kaksinkertaistunut

Länsi-Suomen viime vuoden vilkas asuntokauppa on jatkunut vuoden 2003 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Hintataso on pysynyt melko vakaana ja myyntiajat verrattain lyhyinä. Kaikkein kalleimpien asuntojen kysyntä on vähentynyt ja niissä myyntiajat ovat pidentyneet.

Vapaa-ajanasuntojen kysyntä ja tarjonta on useilla alueilla ollut epätasapainossa. Esimerkiksi Päijät-Hämeen alueella kysyntä on selvästi ylittänyt tarjonnan tänä kesänä. Suosituimpia ovat mukavuuksilla varustetut hirsimökit suurten vesistöjen rannoilla. Toisaalta esimerkiksi Turun saaristossa ostajien vaatimukset ja toiveet sekä näkemykset hintatasosta poikkeavat myyjien tavoitteista. Tarjolla on paljon saarimökkejä
veneyhteyksien päässä sekä ns. 60-luvun vaatimattomia kesämökkejä, jotka eivät sellaisenaan
tyydytä tämän päivän ostajia.

Kesäkuun lopussa 2003 keskineliöhinnat olivat Länsi-Suomessa kerrostaloasuntojen kohdalla noin 1261 euroa, rivitaloasunnoissa 1264 euroa ja pari-, erillis- ja omakotitaloissa 1117 euroa. Asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 39 vuorokautta.

Itä- ja pohjois-Suomessa hinnat lievässä nousussa

Itä- ja Pohjois-Suomen alueella asuntokauppoja on tehty alkuvuoden aikana enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Asuntojen hintataso on lievästi noussut ja myyntiajat ovat hieman lyhentyneet alkuvuoden aikana.

Itä- ja Pohjois-Suomen vapaa-ajanasuntokaupassa on ollut kevään ja alkukesän aikana paljon kysyntää. Suurin kysyntä on kohdistunut järven rannoilla oleviin mökkeihin. Mökkien myyntiajat ovat olleet keskimäärin alle 30 vuorokautta. Haluttuja ovat olleet myös ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat hyvätasoiset mökit.
Vapaa-ajanasuntojen tarjonta ei ole täysin vastannut niiden kysyntää.

Kesäkuun lopussa 2003 keskineliöhinnat olivat Itä- ja Pohjois-Suomessa kerrostaloasuntojen kohdalla noin 1005 euroa, rivitaloasunnoissa 1067 euroa ja pari-, erillis- ja omakotitaloissa 869 euroa. Asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 36 vuorokautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja