Viisi vinkkiä piilolinssien käyttäjille – näin puet kesäsilmäsi!

Piilolinssit ovat silmälaseja käyttävän kesälomalaisen pelastus. Ne pysyvät kyydissä mukana vauhdikkaammissakin menoissa ja vähentävät aurinkolasien ja silmälasien välillä säätämistä. Oikein käytettyinä ja hoidettuina piilolinssit ovat kesäsilmien paras kaveri. 

1. Valitse linssityyppi tilanteen mukaan 

Piilolinssejä on tarjolla kolmea eri tyyppiä: kertakäyttölinssejä, lyhyenvaihtovälin linssejä ja jatkuvakäyttöisiä linssejä. Itselle sopivan linssityypin valintaan vaikuttaa etenkin se, miten usein piilolinssit ovat käytössä. 

– Kertakäyttölinssejä käytetään nimensä mukaisesti vain kerta – on se sitten pari tuntia tai koko päivä. Sitten ne heitetään roskikseen, eli niiden kanssa ei tarvita säilytysnestettä ja -koteloa, kertoo optikko Seija Nyyssölä Synsamilta. 

Lyhyenvaihtovälin linssejä puolestaan voidaan pitää käytössä jopa kuukauden ajan paketin avaamisesta. Ne otetaan yöksi pois, puhdistetaan ja laitetaan säilytyskoteloon. Jatkuvakäyttöiset linssit sen sijaan voivat olla käytössä jopa koko kuukauden yötä päivää. 

2. Älä anna ikänäön estää piilolinssien käyttöä 

Aikuisnäkö ei ole este piilolinssien käytölle, sillä myös piilolinssejä saa moniteholinsseinä, joissa on sekä kaukoalue ja lukualue. Moniteholinsseissä on tarjolla kaikki samat linssityypit kuin tavallisissakin piilolinsseissä. 

– Liikkeessä kävi juuri asiakkaana 72-vuotias nainen, joka halusi piilolinssit sukellusharrastuksensa vuoksi. Hänelle löytyi juuri sopivat moniteholinssit, jotka tekevät harrastamisesta vaivattomampaa. 

3. Urheile rauhassa 

Aktiivisen kesäliikkujan harrastukset sujuvat mukavammin piilolinssit päässä, kun ei tarvitse huolehtia siitä, pysyvätkö silmälasit vauhdissa mukana. Etenkin uimiseen ja sukeltamiseen piilolinssit ovat verraton kaveri. 

– Piilolinssit silmissä voi uida ja sukeltaa myös ilman uimalaseja. Lyhyenvaihtovälin linssit eivät saisi olla kosketuksissa veden kanssa, joten kertakäyttölinssit ovat paras vaihtoehto. Ne voi huoletta heittää roskikseen rantareissun jälkeen, Nyyssölä vinkkaa. 

4. Säväytä kesän juhlissa 

Värilliset piilolinssit ovat kiva tapa saada uutta ilmettä ja säväyttää vaikkapa kesän juhlissa. Värjättyjen linssien avulla silmien oman värin saa muutettua helposti. 

– Ruskea on ehdottomasti suomalaisten suosikkiväri värjätyissä linsseissä. Värillisiä linssejä on saatavilla myös ilman voimakkuuksia kertoo Nyyssölä. 

– Värjättyjä linssejä käytetään paljon nimenomaan kesäisin, mutta toinen sesonkikausi tulee syksyllä Halloweenin ja ensimmäisten pikkujoulujen aikaan. Silloin kysytään vähän erikoisempiakin värjäyksiä. 

5. Käytä piilolinssejä oikein 

Piilolinssien käyttö pitää aina aloittaa optikkokäynnillä. Optikolla tarkistetaan silmien kunto ja näöntarkkuus ja etsitään silmään sopivat linssit sovittamalla.

– Piilolinssien tilaamiseen ei riitä pelkästään tieto voimakkuuksista, vaan myös linssin halkaisija ja kaarevuus vaikuttavat siihen, miten hyvin linssi istuu silmään ja miltä se tuntuu. Oman optikkoliikkeen verkkokaupasta linssien tilaaminen on turvallista, muihin verkkokauppoihin kannattaa suhtautua terveen varovaisesti. 

Piilolinssien hoito-ohjeet riippuvat linssityypistä ja ohjeita kannattaa myös noudattaa, jotta silmät pysyvät terveinä ja linssit hyvässä kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat