Viisi syytä, miksi kyyneleet tekevät hyvää

Ihmisen silmässä muodostuu kolmenlaisia kyyneleitä: kyynelrefleksin aiheuttamia, silmää jatkuvasti kosteuttavia sekä tunnereaktioista, yleensä ilosta tai surusta johtuvia kyyneleitä.

Tiesitkö, että ihminen on ainoa eläin, joka itkee tunnereaktioiden vuoksi? Tiedemiehet ovatkin ihmetelleet, miksi näin on. Jos evolutiivisten muutosten tarkoitus on parantaa eloonjäämisen mahdollisuutta, miksi tunteista johtuva itkeminen olisi ihmiselle edullista? Lue Grandparents.comin listaus kyynelten suotuisista vaikutuksista. 

Itkeminen kohentaa mielialaa

Alankomaalaisessa tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin hyvin surullisia elokuvia ja samalla tarkkailtiin, ketkä itkivät elokuvan aikana. Heti elokuvan jälkeen ne, jotka eivät itkeneet, eivät tunteneet oloaan sen kummemmaksi. Itkeneiden olo sen sijaan oli kurjempi. 20 minuuttia elokuvan jälkeen heidän olonsa palautui kuitenkin tasolle, jolla se oli ollut ennen elokuvaa. Lisäksi 90 minuutin kuluttua elokuvan päättymisen jälkeen itkeneistä tuntui paljon paremmalta kuin heistä, jotka eivät olleet kyynelehtineet.  

– Tämä kaava on havaittavissa useissa tutkimuksissa, joissa ihmisiä on pyydetty arvioimaan mielialaansa kunnon itkemisen jälkeen, kertoo tutkimusta johtanut Tilburgin yliopiston tutkija Asmir Gracanin Grandparents-sivustolla.  

Itku lievittää stressiä

Tohtori ja biokemisti William H. Frey II myös laittoi tutkimuksessaan koehenkilöt katsomaan surullisia elokuvia. Hänen teoriansa oli, että itkun jälkeen tuntuu siksi paremmalta, että se poistaa kehosta stressin aikana lisääntyviä kemikaaleja.

Freyn mukaan ei tiedetä, mitä kyseiset kemikaalit ovat, mutta kyynelten tiedetään sisältävän kortikotropiinia eli adrenokortikotrooppista hormonia, jonka tuotannon tiedetään lisääntyvän stressissä. 

– On tärkeää, että kyky on kehittynyt meissä. Stressiä lievittämällä voi ehkäistä stressin haittavaikutuksia sydämelle ja aivoille – ja näin parantaa eloonjäämistä pitkällä aikavälillä. Meidän ei pitäisi ehdollistaa pikkulapsia olemaan itkemättä, vaan olla iloisia että heillä on kyky siihen.  

Kyyneleet puhdistavat ja suojaavat silmiä

Myös kyynelillä, jotka eivät synny tunnereaktion seurauksena, on hyviä vaikutuksia. Esimerkiksi sipulin leikkaamisen yhteydessä syntyvä silmien vettyminen johtuu siitä, kun sipulista vapautuneet kemikaalit kohtaavat silmän pinnan ja yhdessä kyynelnesteen kanssa synnyttävät silmää ärsyttävää rikkihappoa. Huuhdellakseen ärsytyksen pois kyynelrauhaset tuottavat runsaasti kyyneliä. Kyyneleet sisältävät myös runsaasti antiseptistä lysotsyymi-entsyymiä sekä glukoosia, joka vahvistaa soluja sekä silmän pinnalla että silmäluomien alla. 

Kyyneleet ovat hyväksi nenälle

Kyynelneste kulkeutuu sisäisesti kyynelkanavia pitkin nenäkäytävään, jossa on limaa. Kun kyynelnestettä sekoittuu tarpeeksi limaan, lima alkaa irrota. Näin nenäkäytävät pysyvät kosteana ja vapaampana bakteereista, kertoo psykiatri Judith Orloff Grandparents-sivustolla.

Miehetkin itkevät – ainakin pitäisi

Freyn tutkimuksen mukaan naiset itkevät keskimäärin 5,3 kertaa kuukaudessa, kun taas miehet itkevät 1,3 kertaa kuukaudessa. Yksi syy erolle saattaa olla se, että testosteroni, jota miesten elimistö tuottaa enemmän, saattaa estää tai ehkäistä itkemistä, kun taas prolaktiinihormoni, joka on naisilla korkeampi, voi lisätä sitä. Freyn mukaan myös miesten ja naisten kyynelrauhasissa on anatomisia eroja. Suurin syy miesten itkuttomuudelle liittynee kuitenkin sukupuoli- ja kulttuurinormeihin, jolloin miehet jäävät valitettavasti paitsi myös itkemisen suotuisista vaikutuksista.

– Päästä irti vanhanaikaisista ja valheellisista uskomuksista itkemisen suhteen. Itkeminen tekee hyvää molemmille sukupuolille, rohkaisee Orloff. 

Lue myös:

    Uusimmat