Viisi annosta vihanneksia päivässä ei riitäkään

Jos haluat saada vihanneksista suurimmat mahdolliset terveyshyödyt, nauti niitä vähintään seitsemän annosta päivässä, kehottaa tuore tutkimus.

Omena päivässä ei välttämättä riitäkään pitämään lääkäriä loitolla. Itse asiassa tuoreen tutkimuksen mukaan usein optimaaliseksi sanotut viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä ovat nekin liian vähäinen määrä.

British Medical Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka nauttivat vähintään seitsemän annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin pienentävät kuolleisuusriskiään 42 prosentilla.

Tutkijat ottivat selvää reilun 65 000:n yli 35-vuotiaan britin ruokailutottumuksista. Keskimäärin hedelmiä ja vihanneksia syötiin 3,8 annosta päivässä. Tutkijoiden mukaan se on tarpeeksi, jotta saa osakseen joitain terveyshyötyjä ja kuolleisuusriskikin putoaa jonkun verran. Eniten hyötyä saivat kuitenkin ne, jotka söivät vihanneksia ja hedelmiä vähintään seitsemän annosta päivässä. Sen lisäksi, että heidän kuolleisuusriskinsä pieneni merkittävästi, mutta lisäksi heidän riskinsä kuolla syöpään väheni 25 prosentilla ja sydänsairauteen tai halvaukseen kuolemisen riski putosi 31 prosentilla.

Hedelmien vaikutukset

Tutkijat huomasivat, että vihannesten syömisellä oli isommat terveyshyödyt kuin hedelmien syömisellä. Ne tutkittavat, jotka nauttivat vähintään kolme annosta hedelmiä päivässä eivät pidentäneet elinajanodotustaan – luultavasti hedelmien sisältämän sokerin vaikutusten vuoksi.

Pakaste- ja säilykehedelmien syöminen yhdistettiin jopa suurempiin kuolleisuuslukemiin, nekin luultavasti sisältämiensä sokereiden vuoksi.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat