Viikon vanha leipä voi näyttää moitteettomalta - tai sitten tältä

Leivän säilyvyydessä on melkoisia eroja. MTV3:n testissä osa viipaloiduista leivistä homehtui parissa päivässä, kun toiset taas säilyivät paraatikunnossa viikonkin. Eroja tuli myös siinä, kuinka runsaasti hometta kertyi. Toisiin leivistä ilmaantui vain pieni homeläikkä, toiset homehtuivat taas kauttaaltaan.

MTV3 testasi kuinka kauan erilaiset, viipaloidut leivät säilyvät tuoreena parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Testissä olivat mukana seuraavat leivät: Pirkka Rouheviipaleet, Vaasan Grahampaahto, Fazer Täysjyväpaahto sekä Oululainen Reilu Täysjyväviipaleet. Leivistä Pirkka Rouheviipaleiden parasta ennen -päiväys oli 31.1., muiden leipien päivää myöhemmin.

Leipiä säilytettiin suljettuna huoneenlämmössä omassa pussissaan. Vertailua varten jokaista leipää säilytettiin myös samanlaisessa pakastepussissa. Tämän jälkeen leivät tarkistettiin päivittäin ja katsottiin kuinka nopeasti leivässä oli havaittavissa hometta joko silmänvaraisesti tai haistamalla.

Oma pussi säilytti pakastepussia paremmin

MTV3:n testissä viipaloituihin leipiin alkoi ilmaantua hometta 3 -7 päivää parasta ennen -merkinnän jälkeen. Leipä saattaa tällöin olla siis jo viikkoja vanhaa. Esimerkiksi Fazer Täysjyväpaahtoleivässä parasta ennen -merkintä laitetaan seitsemän päivän ja Oululainen Reilu Täysjyväviipaleissa kahdeksan päivän päähän leivontapäivästä.

MTV3:n testissä paljastui myös, että leipä säilyi paremmin omaan pussiinsa pakattuna, eli nopeimmin homehtuivat pakastepussiin siirretyt leivät.

Pakastepussissa esimerkiksi Pirkka Rouheviipaleisiin sekä Fazer Täysjyväpaahtoon ilmaantui hometta kolme päivää parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua. Omassa pussissaan Pirkka-leipä homehtui vasta kaksi päivää ja Fazer paahtoleipä kolme päivää myöhemmin.

Pisimpään testissä säilyivät homehtumatta Oululaisen Reilu-leipä, johon hometta ilmaantui vasta viikon kuluttua. Pakastepussiin siirretty Vaasan paahtoleipä ei tosin homehtunut testin aikana ollenkaan, vaan kuivui pilalle.

Reilu-leipä ja Vaasan paahtoleipä keräsivät hometta myös huomattavasti vähemmän kuin testin kaksi muuta leipää. Noin kymmenen päivää parasta ennen -merkinnän umpeuduttua Pirkan ja Fazerin viipaleet olivat jo kauttaaltaan homeessa, kun taas vain joihinkin Oululaisen Reilu- ja Vaasan grahampaahtoleipäviipaleisiin oli ilmaantunut homepilkku.

Lue myös:

    Uusimmat