Mainos

Leipä saattaa säilyä viikkoja - mutta kuinka kauan sitä voi syödä?

Tilanne saattaa olla tuttu useimmille: kotoa löytyy leipäpussi, jonka parasta ennen -päiväys on mennyt umpeen mahdollisesti viikkoja sitten. Leivässä ei kuitenkaan ole havaittavaa hometta, eikä leipä ole kuivunut, vaan tuntuu yhä tuoreelta ja pehmeältä.

Eviran hygieniayksikön ylitarkastaja Pirjo Korpelan mukaan viikkojakin vanhaa leipää voi syödä, jos leivässä ei ole havaittavissa pilaantumisen merkkejä

- Leipä on tuote, jota ei lasketa mitenkään helposti pilaantuvaksi. Jos leivässä ei hometta näy, eikä leipä viru ja vanu, niin kyllä sitä voi syödä. Leipähän saattaa pilaantua myös sillä lailla, että se menee tietyntyyppisen bakteeritoiminnan tuloksena ikään kuin möhnäksi, Korpela toteaa.

Tyypillisesti tuore leipä säilyy päivän, mutta viipaloituun leipiin laitetaan usein säilöntäainetta, joka edesauttaa siinä, ettei leipä homehdu.

Omat aistit kertovat, voiko leipää vielä syödä

MTV3:n testissä viipaloidut leivät säilyivät tuoreena 3 -7 päivään parasta ennen -merkinnän jälkeen. Korpelan mukaan tulos kuulostaa kohtuulliselta. Mitenkään poikkeuksellista ei kuitenkaan ole, että leipä säilyy moitteettomana pidempäänkin.

- Leipä saattaa kuitenkin tulla vanhan makuiseksi, mutta tämä on kuitenkin eri asia kuin pilaantuminen.

Viipaloidun leivän kanssa saattaa käydä myös niin, että leivästä homehtuu vain pari palaa ja muut vaikuttavat moitteettomilta. Korpelan mukaan omat aistit kertovat, voiko leipää vielä syödä.

- Itse kyllä heitän loputkin viipaleet jo pois, jos osa niistä on homeessa. Mutta eivät ne välttämättä vaarallisia ole, Leipää kannattaa nuuskia, sillä homehan haisee jo ennen kuin sitä välttämättä näkyy. Jos leipä tuoksahtaa homeelle, niin sitten kannattaa laittaa jo kompostiin. Muuten loputkin viipaleet voi kyllä syödä, Korpela toteaa.

Leivän säilytykseen ei Korpelan mukaan ole yhtä ainoa oikeaa ratkaisua.

- Muovipussi säilyttää leivän, mutta monta kertaa siitä katoaa tuoreuden tuntemuksen eli rapea kuori. Moni sanoo puolestaan, että paperipussissa esimerkiksi ruisleipä säilyy parhaiten. Mutta nämä ovat makuasioita, mitään tieteellistä pohjaa näillä ei ole.

Jääkaapissa leipää ei kuitenkaan kannata säilyttää.

- Kylmä vanhettaa leivän tosi nopeasti, joten varsinkin jos haluaa syödä tuoretta leipää, niin sitä ei kannata säilyttää kylmässä.

MTV3 testasi, kuinka kauan viipaloitu leipä säilyy. Lue:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.