Mainos

Viikon sää: Raju käänne – loppuviikolla saapuu myräkkä

Suomen sää on viikon alussa vielä lämmin, monin paikoin aurinkoinen ja poutainen. Viikon lähetessä loppuaan on yhä pääosin lämmintä, mutta samalla saadaan rajujakin ukkosia.

Tiistaina satelee kuuroittain lähinnä Lapissa ja läntisessäkin Suomessa pilvisyys lisääntyy, mutta sateilta vältyttäneen. Aurinkoisinta on idän suunnalla. Etelä- ja Keski-Suomi ovat paikka paikoin helteisiä ja pohjoisessakin lämpöä piisaa 20-24 asteen verran.

Keskiviikkona puskee kosteaa ja lämmintä ilmaa etelästä. Lännessä voi tulla joitakin sade- tai ukkoskuuroja, kuten myös Länsi-Lapissa. Itäinen Suomi näyttää yhä aurinkoisimmalta. Lämpötilat pysyttelevät tiistain lukemissa.

Vaihtelevaa, epävakaista ja trooppisia öitä

– Yhdet kesän mielenkiintoisimmista sääpäivistä näyttäisivät olevan edessä torstaina ja perjantaina. Torstaiyön aikana rankkasade- ja ukkosrintama liikkunee eteläisen Suomen yli itään. Lämpimän ja kostean ilman myötä maan eteläosassa yölämpötilat saattavat olla torstai- ja perjantaiöinä jopa 20 asteen paikkeilla, MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas povaa.

Lämpimän ilmamassan rantautuessa Suomen ylle päivälämpötila voi auringon paistaessa kohota etelässä ja kaakossa jopa lähelle 30 astetta. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma, sillä kaikkein kuumin ilmamassa saattaa sittenkin jäädä Suomen eteläpuolelle. Pohjoisessa viilenee jo torstaina, kun lämpötilat jäävät 15 ja 20 asteen välille.

Perjantain aikana säässä tapahtuu merkittävä muutos, kun voimakas, lounaasta saapuva matalapaine tuo suureen osaan maata kaatosateita, ukkosia ja kovaa tuulta. Samalla myräkkä tuo viileämpää ilmaa pohjoisesta, ja sää alkaa viiletä etelässä.

– On olemassa pieni mahdollisuus, että tuuli voimistuisi jopa myrskylukemiin asti läntisillä merialueilla. Matalapaineen reitti ja voimakkuus voivat kuitenkin vielä muuttua, MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela toteaa.

– Auringon pilkahtaessa etelässä ja kaakossa voidaan vielä mitata hellelukemia, kun taas sateessa lämpöä on parikymmentä astetta, Markus Mäntykannas sanoo.

Viikonloppu näyttää epävakaiselta koko maassa. Keski- ja Etelä-Suomi ovat sade- ja ukkoskuurojen riepoteltavina, yhtenäisempiä sateita lienee luvassa Kainuussa ja Koillismaalla. Lämpötilat ovat pääosin 15-20 asteen välillä, mutta pohjoisen sadealueilla voi olla vain kymmenisen plusastetta.

Tällä hetkellä uutta helleaaltoa ei ole näköpiirissä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV3:n sääsivustolla.

(MTV3)

Katso video (yllä) viikon säästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.