Vihreiden vuodettu sähköposti on yhteiskunnallisesti merkittävä ja vakava asia, sanoo Pöllöraati – "Oppositio saa tietenkin halutessaan tästä aika järeän aseen"

Pöllöraati: Miten poikkeusvuosi näkyi puoluejohtajien tv-tentissä? 9:32
Katso video: Näin Pöllöraati näkee vuodetun sähköpostin merkityksen Haavisto-jupakassa ja yleisemminkin.

Pöllöraati käsitteli tänä aamuna Uutisaamussa julki tullutta sähköpostia, jota kolmikko pitää varsin harvinaisena ja mielenkiintoisena käänteenä Haavistoon liittyvässä al-Hol-jupakassa. 

Perustusvaliokunta pyrkii saamaan tänään valmiiksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa. 

Mistä Haavistoon liittyvässä virkarikosepäilyssä on kyse? Katso yllä olevalta videolta alustus asiaan. 

Poliittinen prosessi sai aivan uuden käänteen eilen, kun MTV Uutiset sai käsiinsä sähköpostin, jossa vihreä perustuslakivaliokunnan jäsen yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä.

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki huomauttaa, että kyseessä on vakava asia. 

– Perustusvaliokunnan asema on hyvin merkittävä. Ajatellaan, että se on tällainen puoluepolitiikasta irtonainen – tavallaan tällainen Suomen perustuslakioikeuselin. 

– Ja sen takia kaikkia tällaisia poliittisia vaikuttamisyrityksiä pidetään hyvin vakavina ja aika poikkeuksellisina, Lehtimäki sanoo viitaten Vihreiden lähettämään sähköpostiin. 

Saako oppositio vuodetusta sähköpostista "järeän aseen"?

Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki on Lehtimäen kanssa samaa mieltä. Hänen mukaansa MTV:n politiikan toimittaja Antonia Bergin ilmi tuoma sähköposti todistaa – kenties jopa ensimmäistä kertaa – sen, että perustuslakivaliokunnassa epäilty hallitus-oppositio-jako voikin olla totista totta.  

– Nyt tämä vihreä sähköposti on lähtenyt vain hallituspuolueiden jäsenille ja sillä yritetty ostaa niin sanotusti omat hallitusjoukot vähän suopeampaan käsittelyyn, Kärki sanoo. 

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiaisen mukaan oppositio voi hyötyä tilanteesta.

– Oppositio saa tietenkin halutessaan tästä aika järeän aseen siinä keskustelussa, että onko perustuslakivaliokunta puolueeton oikeuselin. 

Miten prosessi tulee jatkumaan? Kuuntele Pöllöraadin spekuloinnit yllä olevalta videolta! 

Sähköpostin vuotanut ilmoittautui – onko kyseessä hänen oma mielipiteensä vai laajempi "vyyhti"?

Vihreistä perustuslakivaliokunnan jäseniä ovat Outi Alanko-Kahiluoto ja Bella Forsgrén

Alanko-Kahiluoto jakoi MTV:n uutisen Twitter-tilillään ja kertoi, että vuodettu sähköposti on hänen kynästään. Hänen mukaansa vuoto on vakava kolhu valiokunnan luottamuksellisuudelle.

– Tämä on yhteiskunnallisesti niin merkittävä asia. Postin saajat ovat kokeneet, että tämä ei ole nyt ihan soveliasta käytöstä, kokeneet sen ehkä painostavaksi, Lehtimäki pohtii Uutisaamussa ja jatkaa.

– Ainahan näissä vuodoissa voi olla erilaisia poliittisia vaikutusperiä. On hyvin harvinaista, että ylipäätään tällainen (sähköposti) vuodetaan perustuslakivaliokunnasta, hän toteaa. 

Kärki huomauttaa, että mielenkiintoista pohtia, onko kyseessä Alanko-Kahiluodon oma mielipide vai onko sähköpostin muotoilua pohdittu isommassakin porukassa. 

– Onko hän tehnyt tätä yksin, omasta tahdostaan, omasta halustaan vai onko tätä käsitelty laajemminkin vaikka vihreiden puoluetoimistolla tai jossain vihreissä elimissä.

– Silloin mennään vakavampaan asiaan, jos tällaisia perustuslakivaliokunnan lausuntoja aletaan rääpimään vähän siellä sun täällä, Kärki toteaa. 

Pöllöraati: Puoluejohtajien tv-tentin suorituksien arvosanat 9:16
Pöllöraati arvioi Uutisaamussa myös MTV:n eilisen puheenjohtajatentin, johon osallistuivat neljän suurimman puolueen puheenjohtajat: Sanna Marin (sd.), perussuomalaisten Jussi Halla-aho, Petteri Orpo (kok.) sekä Annika Saarikko (kesk.). Katso Pöllöraadin tiukka arvio!

Lue myös:

    Uusimmat