Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela: Ihmisten pitäisi jaksaa pidempään työelämässä

Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela Uutisaamussa:"Eläkeikään saakka ei päästä syystä tai toisesta" 0:33
Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela Uutisaamussa: "Eläkeikään saakka ei päästä syystä tai toisesta"

Vihreiden puheenjohtajaa Maria Ohisaloa vanhempainvapaan ajan sijaistava Iiris Suomela avaa puolueen talousnäkemyksiä MTV:n Uutisaamussa. 

Suomelan mukaan puolueelle tärkeimmät teemat, eli ilmastokriisi ja eriarvoistuminen vaatisivat rakenteellisia uudistuksia Suomen talouteen. Vihreissä halutaan vähentää eriarvoistumista ja saada saastuttamiselle selkeä hintalappu.

– Työverotuksen alentaminen ja ympäristöverojen kiristäminen on jo pitkään ollut vihreiden linjalla. Samalla haluaisimme ottaa käyttöön perustulon ja muutenkin varmistaa, että ne, joihin ansiotuloverotuksen keventäminen ei vaikuta, pysyisivät mukana, Suomela sanoo.

Ansiotuloverotuksen keventämisellä viitataan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ehdotukseen, jonka mukaan ansiotuloverotusta voitaisiin keventää vielä tällä vaalikaudella. 

Työurat pidemmiksi

Työmarkkinoille kaivataan Suomelan mukaan myös toisenlaisia uudistuksia veromuutosten ohella.

– Meidän pitäisi saada ihmiset jaksamaan työelämässä pidempään. Ei päästä sinne eläkeikään asti syystä tai toisesta. Tulee mielenterveysongelmia ja monia muita haasteita, jolloin pitää vahvistaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Etenkin sitä matalan kynnyksen apua. 

Työperäistä maahanmuuttoa on usein esitetty vastaukseksi työvoimapulaan Suomessa. Suomelan mielestä hidas ja kankea byrokratia voi monen kohdalla muodostua merkittäväksi esteeksi Suomessa työskentelyn kannalta. 

– On kuultu monta valitettavaa tarinaa ihmisistä, jotka odottavat, että pääsisivät muutamaan ja työpaikka on jo olemassa, mutta odottelu (byrokratian takia) tarkoittaa sitä, että ihmiset menevät mieluummin jonnekin muualle, Suomela sanoo.

–On myös työnantajien kannalta valitettavaa, että on rekrytty ja etsitty osaajia ja sitten kesto on vain liian pitkä. 

Korjaus: Otsikossa luki aiemmin "vihreiden tuore puheenjohtaja", muutettu 4.10.2021 kello 13 muotoon "vihreiden puheenjohtajan sijainen".

Lue myös:

    Uusimmat