Viherrä töissä – helpot vinkit ekotehokkuuteen!

Loppuuko työpäiväsi siihen, että lampsit ulos toimistosta vähät välittämättä siitä, millaisen valovuoren taaksesi jätät? Luiskahtaako päivän aikana kartonkijätteiden joukkoon aivan vääränlainen paperi? Kanna vastuu ekologisesta työympäristöstä – sisäistä helpot vinkit vihreämpään työntekoon!

Toimistotyön suurimmat ympäristöpäästöt aiheutuvat ilmanvaihdosta, lämmityksestä ja jätteistä.

– Energiankulutusta voidaan leikata usein jopa 15 prosenttia pienillä muutoksilla, kuten tarkastamalla lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt sekä sulkemalla tarpeettomat toiminnot, kuten turha valaistus ja käyttämättömät sähkölaitteet, yön ajaksi, energia- ja ekotehokkuustiimin projektipäällikkö Hanna RuohonenISS Palveluista kertoo.

Jokaisen työntekijän arkipäivän ekoteot ovat olennainen osa kiinteistön käytönaikaista ekotehokkuutta.

– Vaikutat helposti työpaikkasi sähkönkulutukseen esimerkiksi käyttämällä omaa valaisintasi vain tarpeen mukaan. Huolehdi myös, että tarpeettomat kattovalaisimet pimenevät, kun toimisto tyhjenee. Vaikka päivitykset estäisivätkin tietokoneen sulkemisen yöksi, voi näytön aina sammuttaa, Ruohonen muistuttaa.

Paperivuori kuriin

Helppo toimiston ekoteko on paperinkulutuksen vähentäminen. Toimistojätteestä valtaosa on paperia ja reilusti yli puolet siitä päätyy roskiin jo saman päivän aikana.

Jokainen voi vaikuttaa paperivuoren korkeuteen miettimällä, voisiko palaverimuistion tai myyntiraportin lukaista sittenkin suoraan koneelta. Pienempi jätemäärä vähentää ympäristökuormaa ja näkyy paitsi pienempinä jätemaksuina myös maltillisempina hankintakuluina.

Opi tuntemaan oikeat roska-astiat

Koska paperijätettä syntyy toimistoympäristössä eniten, se sujahtaa helposti lähimpään jäteastiaan. Moni ajattelee, että siivooja siirtää arkit oikeaan paikkaan. Joskus jopa kuvitellaan, että viimeistään jätteenkäsittelylaitos hoitaa erottelun. Tosiasiassa työntekijän päätös määrittää sen, mihin paperi lopulta päätyy. Hyvät lajittelupäätökset mahdollistetaan oikeilla roska-astioilla ja niiden oikeilla paikoilla.

– Oikein kierrätetystä paperista tehdään uusiopaperia. Energiajätteeseen tai pahimmassa tapauksessa kaatopaikalle päätyminen katkaisee paperin materiaalikierron ja kuormittaa ympäristöä turhaan, Ruohonen tähdentää.

– Toimistotyöstä syntyy tavallisimmin ehkä noin kymmentä eri jätettä. Niiden oikeat sijoituspaikat opettelemalla kukin voi pienellä vaivalla helposti parantaa omaa ekotehokkuuttaan.

Muista:

– Printtaa vain pakon edessä.

– Tuuleta ripeästi ja sulje sitten ikkuna.

– Sammuta yöksi kaikki tarpeettomat laitteet ja valot.

Älä:

– Älä jätä lajittelua muiden harteille, ota vastuu omista jätteistäsi.

– Vältä rakennuksen samanaikaista lämmittämistä ja viilentämistä.

– Älä tuhlaa! Turhien tarvikkeiden tilaamisen sijaan mieti, mitä oikeasti työssäsi tarvitset.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja