Vieno Kekkonen: Unelmoin uudesta levystä ja paluusta teatteriin

Vieno Kekkonen puhkesi ensimmäistä kertaa lauluun yleisön edessä jo 7-vuotiaana. Nuori Vieno haaveili vielä Teatterikoulussa näyttelijän urasta, mutta musiikki veti lopulta pisimmän korren.

Omissa muistoissaan Vieno Kekkonen on esiintynyt ja laulanut aina. Laulajaksi suomalaisten rakastama iskelmätähti ei kuitenkaan alun perin tähdännyt.

Vieno aloitti opiskelut Teatterikoulussa vuonna 1953 ja valmistui näyttelijäksi kolme vuotta myöhemmin.

− Vuonna 1955 tein ensimmäisen levyni Fazerille. Ajattelin, että keikkailen pari vuotta ja menen sitten teatteriin, mutta jäinkin laulajan tielle.

Vaikka Vieno ei ehtinyt juurikaan tehdä koulutustaan vastaavaa työtä, näyttelijänlahjat eivät menneet hukkaan. Karismaa tarvittiin myös mikrofonin varressa, ja sitä Vienolta löytyi.

Nuori artisti nousi nopeasti yleisön suosioon ja tuli tunnetuksi erityisesti käännösiskelmien tulkitsijana. Julkisuus oli kautta rantain positiivista.

− Olen luonteeltani hirveän arka. Kenties se on pitänyt minut kaidalla tiellä, Vieno heläyttää.

Menneen ajan glamouria

1950−60-luvut aina vuoteen 1966, jolloin Vieno sai esikoisensa, olivat kiivasta aikaa.

− Silloin elettiin työtä varten. Esiinnyin paljon television musiikkiviihdeohjelmissa. Niitä harjoiteltiin tiiviisti. Lisäksi keikat oli myyty viikonlopuiksi eteenpäin. Esiinnyin sunnuntaisinkin ja ajoin paljon autolla ympäri Suomea, Vieno muistelee.

Menneen ajan esiintymisissä oli glamouria. Lavalle ei ollut astumista arkisissa farkuissa. Esiintymisvaatteiden saatavuus oli sen verran huono, että niitä piti usein teettää itse.

− Lavalla ylle puettiin sifonkia ja pitkiä hansikkaita. Pähkäilin, missä olin edellisenä kesänä ja oliko minulla juuri tietty mekko tuolloin päälläni.

Vauhti jatkuu

1980-luvun puolivälissä nostalgiannälkäinen yleisö riemastui, kun Vieno ja kollegat Brita Koivunen ja Pirkko Mannola löivät hynttyyt yhteen ja alkoivat keikkailla laulutriona. Vuonna 2005 Brita vetäytyi aktiiviuralta, jolloin hänen tilalleen astui Marjatta Leppänen.

− Teemme ensi kesänä muutaman yhteisen keikan. Lokakuussa olemme mukana Korsuorkesterin juhlakiertueella, Vieno kertoo trion suunnitelmista.

Vienon osalta syksyllä jatkuu myös slaavilaisesta musiikista koostuva konserttien sarja, jossa esiintyvät myös hänen tyttärensä Elina Sauri sekä Erkki Liikanen. Tuotto menee sotaveteraanien paikallisjärjestöjen hyväksi.

− Unelmani on, että saisin tehdä vielä kokonaisen levyn. Uneksin myös siitä, että minua kysyttäisiin vielä joku päivä teatteriin, Vieno paljastaa.

Tahtia Vieno ei ole vielä suunnitellut hidastavansa, ja miksi pitäisi? Terveyttää riittää ja yleisö tykkää.

− En ole missään vaiheessa jäänyt eläkkeelle. Kari Kuuva kysyi taannoin, että koska aiot lopettaa. Vastasin hänelle, että älä huoli, kyllä tämä loppuu joskus, Vieno sanoo iloisesti nauraen.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat