Venäjän panssarirynnäkkö strategiselle kukkulalle epäonnistui – Harkovan hyökkäys saattoi olla vain tukitoimi

Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa 2:10
Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Tshasiv Jarin kaupunkia.

Venäjälle Tshasiv Jarin valtaus olisi ajatushautomon mukaan operatiivisesti merkittävää.

Samalla kun huomio on kiinnittynyt Venäjän hyökkäykseen Harkovan alueella, ovat venäläisjoukot tihentäneet hyökkäyksiään Itä-Ukrainan strategisesti merkittävän Tshasiv Jarin kaupungin lähistöllä.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan Venäjä pyrkii näin hyödyntämään Harkovan ja Itä-Ukrainan hyökkäysten luomaa painetta. Sota-asiantuntijat ovat laajalti arvioineet, että rintaman venyttäminen palvelee Venäjää, sillä Ukraina kärsii jo lähtökohtaisesti sotilaspulasta.

Kukkulalla sijaitsevalla Tshasiv Jarilla on huomattavaa strategista merkitystä, sillä maantieteen vuoksi se hallitsee lähiympäristöään. Viimeinen Venäjän merkittävä eteneminen kaupungin alueella tapahtui huhtikuun alkupäivinä, jolloin uutisoitiin sen edenneen Tshasiv Jarin esikaupunkialueelle.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Tshasiv Jarin, olisi se ISW:n mukaan "operatiivisesti merkittävää", sillä sieltä olisi suosiollista aloittaa hyökkäys Kostyantynivkan ja Druzhkivkan kaupunkeja vastaan. 

Kostyantynivka ja Druzhkivka sijaitsevat toistensa vieressä Tshasiv Jarista länteen. Kaupungit muodostavat Ukrainan Donetskin puolustusvyöhykkeen selkärangan eteläisen osan.

– Venäläisjoukot todennäköisesti toivovat tekevänsä operatiivisesti merkittävän murron missä tahansa rintamalla, mutta todennäköisesti he priorisoivat Tshasiv Jarin aluetta, missä venäläisjoukkojen välittömät mahdollisuudet operatiivisesti merkittävään etenemiseen ovat parhaat, ISW katsoo.

Toinen Venäjän todennäköisesti suosima suunta on Avdijivka, jossa venäläisjoukot ovat ISW:n mukaan edenneet taktisesti merkittävästi viime viikkojen aikana.

Itä-Ukrainan Tshasiv Jarin kaupungin alueen rintamatilanne 19. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia alueella viimeisen viikon aikana. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Tshasiv Jarin kaupungin alueen rintamatilanne 19. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia alueella viimeisen viikon aikana. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Epäonnistunut panssarihyökkäys kuvattiin

Ukrainan armeijan pääesikunnan mukaan venäläisjoukot esimerkiksi tekivät vahvistetulla komppanialla hyökkäyksen Tshasiv Jarin itäpuolella 17. toukokuuta. Epäonnistuneeseen hyökkäykseen osallistui kaksi taistelupanssarivaunua ja 21 rynnäkkövaunua, Ukraina sanoo. Venäjä hyökkäsi Ukrainan mukaan samalla alueella myös seuraavana päivänä.

Ukrainana armeijan on myös julkaissut jutun alussa olevan videonvideon Venäjän epäonnistuneesta panssarirynnäköstä Ivaniskasta, joka sijaitsee Bahmutin ja Tshasiv Jarin välissä. Videolla näkyy, miten venäläisvaunut hyökkäävät tietä pitkin jonossa ja joutuvat ukrainalaispuolustuksen tulen kohteeksi.

ISW:n mukaan videon kuvauspaikka on paikallistettu Ivaniskaan. Ukrainan sodanjohto on julkisesti sanonut, että venäläisjoukot käyttävät alueella laajasti panssariajoneuvoja.  Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti äskettäin ukrainalaispuolustajia ainakin 20 panssariajoneuvon tuhoamisesta Tshasiv Jarin alueella.

Todennäköisesti dronejen kuvaamalla videolla vaikuttaa olevan todistettavissa varsin usein Ukrainan sodassa nähty taktiikka, jota kriittisesti panssarien "possujonoksikin" on kutsuttu. Niin sanotuille possujonoille on tyypillistä aselajien yhteistyön puute ja se, että panssarit liikkuvat varsin avoimessa maastossa kovin suojatta. 

Aikaisempi esimerkki Venäjän epäonnistuneesta panssarihyökkäyksestä löytyy alla olevasta videosta. Moitteitta ei ole selvinnyt Ukrainakaan, sillä suomalaisasiantuntijat ovat muiden mukana useaan otteeseen kritisoineet maan panssarisotilaiden taktista osaamista. Lisää voi lukea esimerkiksi täältä ja täältä.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22

Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Tshasiv Jar on strategisesti tärkeä

Tshasiv Jar on ollut pitkään käytännössä osa etulinjaa tai sen välittömässä läheisyydessä. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen oli paikalla, kun Ukraina evakuoi kaupunkia tammi-helmikuussa 2023. Nurmisen raportin paikalta voit katsoa alta. 

Venäjän hyökkäys itäisessä Ukrainassa on edennyt Bahmutin kaupungin lähiseuduilla 2:00

MTV Uutiset oli paikalla, kun Ukraina evakuoi Tshasiv Jarin kaupunkia tammi-helmikuussa 2023.

ISW katsoo, että paljon huomiota saaneen Venäjän Harkovan hyökkäyksen pääasiallinen tarkoitus on sitoa ukrainalaisjoukkoja kauas Itä-Ukrainasta. Venäjä ei hellittänyt hyökkäystahtiaan Itä-Ukrainassa Harkovan hyökkäyksen aikana, ISW muistuttaa.

Venäjä jatkanee hyökkäyksiään myös vastaisuudessa hyödyntääkseen sen, että Ukraina on joutunut siirtämään sotilaita ja kalustoa Harkovan seudulle, ISW arvioi. Ajatushautomon mukaan Ukraina on siirtänyt yksiköitä juuri Tshasiv Jarista Harkovan alueella sijaitsevan Vovtshanskin kaupungin seudulle. Vovtshansk on yksi Ukrainan Harkovan puolustuksen tukipaikoista.

Harkovan alueen rintamatilanne 19. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Harkovan alueen rintamatilanne 19. toukokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat