Venäjän väitetään edenneen tärkeän Tshasiv Jarin esikaupunkialueelle – tämä tilanteesta tiedetään

Venäläisjoukot ovat edenneet Tshasiv Jarin esikaupunkialueelle, sanoo Venäjän miehityshallinnon neuvonantaja venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan. Ukraina on kiistänyt väitteen.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan paikallistettu kuvamateriaali vahvistaa Venäjän edenneen Itä-Ukrainan Donetskin alueen Tshasiv Jarin itäisimmille alueille, jossa Ukraina tiettävästi pysäytti hyökkäyksen.

Venäjä hyökkäsi alueella noin vahvistetun komppanian kokoisella mekanisoidulla joukolla, ISW kirjoittaa.

ISW:n mukaan ukrainalaissotilas väittää Ukrainan tuhonneen 11 niistä Venäjän 25 panssarista, jotka osallistuivat hyökkäykseen. Väitettä ei ole vahvistettu.

Venäjän hyökkäys itäisessä Ukrainassa on edennyt Bahmutin kaupungin lähiseuduilla 2:00

MTV Uutiset oli paikalla, kun Ukraina evakuoi Tshasiv Jarin kaupunkia tammi-helmikuussa 2023.

Ukrainalle tärkeä joukkojen keskityspaikka

Ukrainan armeijan tiedottaja on kiistänyt väitteet Venäjän etenemisestä Tshasiv Jarin esikaupunkialueelle. Armeijan mukaan tilanne alueella on "hyvin vaikea ja taistelut jatkuvat".

Bahmutista kymmenen kilometriä länteen sijaitsevassa Tshasiv Jarissa asui ennen Venäjän suurhyökkäystä noin 12 500 ihmistä. 

Pikkukaupunki on kuitenkin ollut kokoaan merkittävämpi Donetskin alueen taisteluissa, sillä se on Ukrainalle tärkeä joukkojen keskityspaikka.

RIA:n mukaan kaupunki on raskaasti linnoitettu.

Ukrainan Donetskin alueen rintamatilanne. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group
Itä-Ukrainan Donetskin alueen rintamatilanne. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group

Venäjä on lisännyt panssarihyökkäyksiä

Venäjän panssarihyökkäys Tshasiv Jarin alueella vaikuttaa olevan linjassa Venäjän viime aikojen sotatoimien kanssa. Kuun vaihteessa Venäjä teki sodan suurimman panssarihyökkäyksensä sitten lokakuun lopun.

Kyseinen panssarirynnäkkö tapahtui Tonenken kylän läheisyydessä 30. maaliskuuta, ISW kirjoittaa. Siihen osallistui 36 taistelupanssarivaunua ja 12 rynnäkköpanssaria, ukrainalaissotilas sanoi ajatushautomon mukaan.

Ukrainalaissotilas väitti maan tuhonneen 12 taistelupanssarivaunua ja kahdeksan rynnäkkövaunua eli merkittävän osan hyökkäykseen osallistuneesta kalustosta. 

Paikallistettujen ja 31. maaliskuuta julkaistujen kuvien perusteella Tonenken kylän lähistöllä on havaittu useita tuhoutuneita ja vaurioituneita venäläispanssareita.

Ukraina on sittemmin julkaissut alla olevan videon, jossa se väittää näkyvän, miten venäläisvaunuja tuhoutuu Tonenken suunnalla. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainan puolustusministeriön julkaisi videon väitetystä Venäjän panssarihyökkäyksestä 0:52
Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon väitetystä Venäjän panssarihyökkäyksestä Itä-Ukrainan Tonenkessa. Huhtikuussa julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ylipäätään Venäjä on viime aikoina kasvattanut panssaroitujen hyökkäystensä määrää ja kokoa erityisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueella.

ISW on arvioinut, että Venäjän keväällä tai kesällä alkavaksi odotettu seuraava suurempi hyökkäysoperaatio voisi sijoittua juuri Donetskin alueelle, missä sijaitsevat sekä Tshasiv Jar, Tonenke että Venäjän helmikuussa valtaama Avdijivkan kaupunki.

Lue myös:

    Uusimmat