Brittitiedustelulta yksityiskohtaista tietoa Krimin ATACMS-iskusta – satelliittikuvat näyttävät tuhoutuneet hävittäjät

Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä 1:00
Satelliittikuvat paljastavat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä.

Ukraina on tehnyt Krimille kuukauden sisällä neljä onnistunutta hyökkäystä, Britannia sanoo.

Britannian puolustusministeriön mukaan Ukrainan tiistaina 14. toukokuuta iskut Venäjän laittomasti miehittämälle Krimin niemimaalle saivat aikaan merkittäviä tappioita.

Alustavien raporttien perusteella Venäjä menetti Krimin Sevastopolin Belbekin-sotilaslentokentälle tehdyssä iskussa SA-21-ilmatorjuntajärjestelmän, johon kuuluu sekä ohjuslavetti että tutka.

Brittiministeriö myös arvio raporttien perusteella, että ainakin kaksi MiG-31BM-hävittäjää on tuhottu lentokentälle. Ukraina väitti perjantaiaamuna Venäjän menettäneen kaksi hävittäjää viimeisen 24 tunnin aikana. Ukraina ei tarkentanut, miten ja missä Venäjä hävittäjät menetti.

Satelliittikuvat paljastavat tuhot

Yhdysvaltalaismedia CNN puolestaan kirjoitti perjantaina, että tuhoista julkaistut satelliittikuvat todistavat, että Belbekin sotilaslentokentällä on tuhoutunut kolme hävittäjää Ukrainan hyökkäysten seurauksena.

Satelliittikuvat voi katsoa jutun alussa olevalta videolta.

Kaksi kuvissa näkyvistä tuhoutuneista hävittäjistä on kiitotiellä ja kolmas suojarakennuksessa. Yhdysvaltalaisen BlackSkyn ja Maxarin satelliittikuvissa näkyy myös vaurioituneita rakennuksia.

Neljäs isku Krimille kuukaudessa

Britannian puolustusministeriön mukaan toukokuun 14. päivän hyökkäys Krimille oli neljäs kerta viimeisen kuukauden aikana, kun Venäjän Krimin ilmapuolustus kärsii tappioita. 

Aikaisemmat onnistuneet iskut tapahtuivat huhtikuun 16. ja toukokuun 12. päivän välillä. Kohteina olivat Dzhankoin lentokenttä ja ilmapuolustuksen tutka-asema.

– Näiden hyökkäysten vaikutus on ollut Venäjän Krimin ilmapuolustuksen yleinen heikentyminen. Samalla ne ovat osoitus Ukrainan kyvystä vaikuttaa Venäjän ilmapuolustukseen, brittiministeriö katsoo.

Britannia pitää "hyvin todennäköisenä", että Ukrainan iskut pakottavat Venäjän joko lisäämään ilmatorjuntaa tai riskeeraamaan arvokkaat sotilaslentokoneensa. 

Jos Venäjä siirtää Krimille ilmatorjuntaa, on se samalla pois jostain muualta. Ukraina on pyrkinyt pakottamaan Venäjää hajasijoittamaan ilmatorjuntaansa iskemällä droneilla myös syvälle Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle.

Aiemmin tällä viikolla partisaanit väittivät ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan, että Belbekin kentän ohjus- ja tykistöammusvarasto on vaurioitunut. Partisaanien mukaan vaurioituneessa ohjus- ja ammusvarastossa säilytetään "suurin osa" sotilaslentokentän Su-27-, Su-30- ja MiG-31 -hävittäjien ohjuksista. 

Esimerkiksi valkovenäläinen Nexta on jakanut videon, jossa väitettiin näkyvän, miten Belbekin lentokentällä paloi polttoainevarasto.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäjä: Torjuimme ATACMS-hyökkäyksiä

Venäjän miehityshallinto väitti tällä viikolla maan ilmavoimien torjuneen Venäjän miehityshallinnon kuvernöörin Mikhail Razvozhayevin "massiiviseksi" kuvaileman ilmahyökkäyksen Krimin niemimaalle.

Ajallisesti Venäjän väitteet torjutusta hyökkäyksestä täsmäävät Ukrainan satelliittikuvien perusteella onnistuneisiin iskuihin. Venäläisviranomaiset ovat tyypillisesti väittäneet maan torjuneen Ukrainan ilmaiskut siinäkin tapauksessa, että ne ovat aiheuttaneet merkittäviä materiaalisia vahinkoja. 

Venäjän puolustusministeriö kertoi, että venäläisjoukot ampuivat alas kymmenen yhdysvaltalaista ATACMS-ohjusta Krimin alueella. Kuvernööri Razvozhayev puolestaan kirjoitti Venäjän ampuneen alas viisi ATACMS-ohjusta.

Täyttä varmuutta ATACMS-ohjusten käytöstä ei ole, mutta myös useat asiantuntijat ovat arvelleet, että kyseisiä ohjuksia käytettiin hyökkäyksessä..

Ukraina ei ole suoraan kommentoinut tapausta. Ukraina kommentoi tyypillisesti niukasti tai ei lainkaan Krimille tai Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisälle tehtyjä hyökkäyksiä.

– Emme voi kertoa mitään yksityiskohtia, koska meillä ei ole saatavilla vahvistettuja tietoja, sanoi Ukrainan armeijan tiedottaja Dmytro Pletenchuk CNN:n mukaan torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat