Zelenskyi: Ukrainan liittolaiset pelkäävät Venäjän mahdollista tappiota sodassa

Ukraina tarvitsee lisää sotilaita – yhä nuoremmat määrätään rintamalle 1:52
Ukraina tarvitsee lisää sotilaita – yhä nuoremmat määrätään rintamalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uskoo, että Ukrainan liittolaiset pelkäävät Venäjän mahdollista tappiota sodassa, kertoo Kyiv Independent.

Presidentin mukaan liittolaiset toivovatkin, että Ukraina voittaisi sodan sellaisella tavalla, ettei Venäjä häviäisi. Liittolaisten pelkona on Zelenskyin mukaan, että Venäjän tappio johtaisi uuteen, arvaamattomaan geopoliittiseen tilanteeseen.

– En usko, että se toimii noin. Jotta Ukraina voittaisi, meille tulee antaa kaikki, mitä voittoon tarvitaan.

Lisäksi Zelenskyi arvosteli sitä, kuinka Yhdysvallat ei halua, että Venäjän maaperälle tehtäisiin iskuja Yhdysvaltain toimittamilla aseilla. Hänen mielestään mitään tällaisia kieltoja ei tulisi olla, koska kyse ei ole siitä, että Ukraina hyökkää Venäjän alueelle lännen toimittamin asein, vaan kyse on puolustautumisesta.

Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi videoita taisteluista Harkovassa 1:46

Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi videoita taisteluista Harkovassa.

Harkovasta evakuoitiin tuhansia

Venäjä sanoi lauantaina vallanneensa jälleen uuden rajaseudun kylän Ukrainan Harkovan alueella Vovtshanskin kaupungin läheltä. Venäjä sanoo sen joukkojen "vapauttaneen" Starytsjan kylän, joka sijaitsee linnuntietä noin 40 kilometriä koilliseen Ukrainan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta ja noin 10 kilometrin päässä Vovtshanskin kaupungista. Venäläiset voivat Zelenskyin mukaan yrittää vallata jopa Harkovan kaupungin.

Venäjä aloitti uuden hyökkäyksen Harkovan alueella viime viikolla ja on sanonut vallanneensa useita rajakyliä.

Ukrainan Harkovan alueelta on evakuoitu lähes 10 000 ihmistä Venäjän hyökkäyksen alta, kertoi kuvernööri Oleh Synjehubov lauantaina.

Zelenskyi: Harkova voi olla alkusoittoa

Zelenskyin mukaan Venäjän operaatio Harkovan alueella voi olla vasta alkusoittoa Venäjän laajemmalle hyökkäykselle. Presidentti kertoi arvionsa uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Hyökkäys voisi presidentin mukaan koostua useista aalloista, ja venäläisjoukot saattaisivat pyrkiä Harkovan kaupunkiin. Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ymmärtävät kuitenkin, että hyökkäys Harkovaan olisi erittäin vaikea.

Zelenskyin mukaan tilanne alueella on Ukrainan lisäjoukkojen lähettämisen jälkeen hallinnassa, mutta ei vakaa. Ukrainan asevoimat tarvitsisi hänen mukaansa lisää väkeä, jotta joukkojen moraalia saataisiin vahvistettua. AFP:n mukaan myöntö oli Zelenskyin kohdalla harvinainen.

Lue myös:

    Uusimmat