Ukraina: Hyökkäsimme Viipuriin

Venäjän mukaan Viipurista raportoidut äänet johtuivat ilotulitteista.

Ukrainan sotilastiedustelu väittää hyökänneensä Venäjän Viipurissa sijaitsevaan öljyvarastoon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kertoo ukrainalaismedia Ukrainska Pravda.

Sotilastiedustelulähteen mukaan hyökkäyksessä käytettiin kolmea räjähdettä, joiden kohteina olivat polttoainevarastot. Sotilastiedustelun mukaan polttoainevarastot tuhoutuivat iskussa.

Viipuri sijaitsee noin 30 kilometriä Suomen rajasta. 

Venäjällä Viipurin alueella kuultiin räjähdykseksikin tulkittu ääni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Asiasta kertoivat useat venäläiset Telegram-tilit, kuten Baza.

Sosiaalisessa mediassa väitettiin, että kyse olisi ollut öljyvarastossa tai sen läheisyydessä tapahtuneesta räjähdyksestä, joka olisi aiheuttanut myös tulipalon. 

Tapahtuneesta leviää sosiaalisessa mediassa myös vahvistamatonta kuvamateriaalia. Niissä näkyy esimerkiksi runsaasti mustaa savua. Kuvien aitoutta ei ole vahvistettu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viipuri kuuluu Leningradiin alueeseen, jonka kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon mukaan vaurioita ei ole tapahtunut. Hänen mukaansa kuultu pamahdus johtui ilotulitteista.

Drozdenko kiisti spekulaatiot, joiden mukaan kyseessä olisi ollut dronehyökkäys. Pietarilaismedia Fontankan mukaan alueelta ei löydetty muuta kuin ilotulistuspakatteja.

Ukraina ei ole virallisesti kommentoinut tapausta. Tämä ei ole poikkeuksellista, sillä Ukraina vain harvoin kommentoi Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä tapahtuvia hyökkäyksiä.

Ukraina on tehnyt lukuisia droneiskuja Venäjän polttoainevarastoja ja öljynjalostamoita vastaan. Ukrainasta Viipuriin on liki 1 000 kilometrin matka. Ukrainan mukaan sillä on käytössään yli tuhannen kilometrin matkoihin pystyviä miehittämättömiä ilma-aluksia.

Venäjän puolustusministeriö väitti viime yönä ampuneensa alas 12 yhdysvaltalaista ATACMS-ohjusta ja 103 dronea, uutistoimisto Reuters kertoo.

Venäläisviranomaisen mukaan kuusi dronea putosi Slavyansk-on-Kubanin öljyjalostamon alueella, kertoo Venäjän valtionmedia Tass. Öljyjalostamon toiminta jouduttiin keskeyttämään. Viranomaisväitteen mukaan itse jalostamo ei kärsinyt vaurioita.

Lue myös:

    Uusimmat