Panssariprikaatin ex-komentaja läksyttää Ukrainan tankkien videoitua hyökkäystä: "Enemmän tuuria kuin taitoa"

Ukrainalaisyksikön julkaisemassa panssareiden hyökkäysvideossa näkyy paljon toimintaa, jota Suomen panssariprikaatin entinen komentaja, tuleva kansanedustaja Pekka Toveri pitää kritisoitavana.

Mitä todennäköisimmin Ukrainan dronen kuvaamalla videolla näkyy ainakin kahden T-72-panssarivaunun ja BMP2-rynnäkköpanssarivaunun hyökkäys venäläisasemiin.

Yli 10 minuuttia pitkä video on Ukrainan armeijan 54. mekanisoidun prikaatin julkaisema. Se on väitetysti kuvattu 31. maaliskuuta lähellä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Verkhnokamianskea. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Mitä videolla tapahtuu?

Videon saatetekstissä 54. mekanisoitu prikaati kertoo raskaita taisteluita käydyn Itä-Ukrainan Donetskin alueen Siverskin–Soledarin-rintamalla.

Prikaatin mukaan sen yksiköt joutuivat vetäytymään torjuttuaan ensin useita venäläishyökkäyksiä. Tämän lausunnon nojalla voisi arvella, että videolla näkyvät panssarit tekevät vastahyökkäyksen mainittuihin menetettyihin asemiin.

Videon perusteella vastassa on juoksuhautojen suojassa olevia venäläisiä jalkaväkisotilaita. Suomen tiedustelupäällikkönäkin toimineen Pekka Toverin mukaan video osoittaa, "kuinka haastavaa panssarivaunun on puhdistaa jalkaväkeä asemista ilman oman panssarijalkaväen tukea".

Ukrainan T-72-panssarivaunu ajaa hyvin lähellä venäläissotilaiden asemaa, jotka eivät videon perusteella tee tai pysty pääosin tekemään suurta vastarintaa.

Noin neljän minuutin kohdalla videolla tosin näkyy tankkia kohti lentävä vaalea esine, joka on mahdollisesti panssarintorjuntaohjus tai muu ammus, joka on tarkoitettu tankkien tuhoksi.

– Ihmetyttää myös, miksi panssarivaunut toimivat niin kaukana toisistaan, että eivät kykene tukemaan toisiaan. Ja miksi BMP-2 jätettiin niin kauas, ettei kykene suojaamaan vaunuja?

– Kokonaisuutena ukrainalaisilla taisi olla enemmän tuuria kuin taitoa ettei tullut tappioita, Toveri tvittaa.

Voidaankin sanoa, että Toveri moittii ukrainalaispanssareita sekä yhteistoiminnan että eri aselajien yhteispelin puutteesta. Venäjän asevoimia on kritisoitu samoista asioista läpi sodan.

"Suomessa johdetaan luukut auki"

Videolla tankki ampuu useita laukauksia juoksuhaudassa kyyhöttäviä sotilaita kohti, eikä saa aikaan haluttua tulosta. Mitä ilmeisemmin samaa taistelua kuvaava toinen video näyttää, että ukrainalaistankki lanaa myöhemmin teloillaan juoksuhautoja.

Ihmetystä herättää, miksei ukrainalaistankki vaikuta lainkaan käyttävän konekivääriään ilmeisessä lähitaistelutilanteessa.

"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Toveri kiinnittää huomiota myös siihen, että ukrainalaiset vaununjohtajat operoivat videolla panssarivaunujen luukut kiinni.

– Suomessa johdetaan luukut auki. Suurempi riski vaununjohtajalle, mutta parempi tilannetietoisuus, mikä on tärkeää taisteltaessa peitteisessä maastossa, Toveri toteaa.

Eri armeijoiden välillä on jonkin verran eroja sen suhteen, pidetäänkö panssarivaunun luukut lähtökohtaisesti auki vai kiinni.

Lisäksi itse taistelutilanteen luonne ja oletettavat uhat tuppaavat vaikuttamaan vaununjohtajien ratkaisuihin.

Maavoimien majuri Mika Mäenpää kommentoi helmikuussa videota, jossa dronesta tiputetaan luukut kiinni pitävän panssarivaunun päälle pommi. Räjähde ei aiheuta näkyvää vahinkoa. 

– Oikein toimivaa vaunua, jolla on luukut kiinni, ei (dronepommit) hetkauta pätkääkään.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan dronen väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

"Pyörimällä ympäriinsä tankki paljastaa heikoimmat kohtansa"

Vaikka Venäjän hyökkäyssodan mittaan on totuttu lukemaan Venäjän taktisista kömmähdyksistä, eivät ne suinkaan ole olleet Kremlin sotilaiden ja komentajien yksinoikeus.

Esimerkiksi helmikuussa julkaistiin video, jossa ukrainalainen panssariase toimi kyseenalaisella tavalla. Ongelmat olivat pitkälti samankaltaisia, joita Toverinkin kommentoimassa videossa näkyy.

Kyseisellä videolla Ukrainan tankki näyttäisi liikkuvan avoimessa maastossa varsin lähellä tienvarsipuustoa, johon panssarivaunu myös liikkeestä ampuu useita laukauksia tykillään.

Voit katsoa kyseisen videon alla olevasta tviitistä.

Videota kommentoi esimerkiksi majuri Mäenpää.

– Pakko myöntää, että tämä on epäpätevää tankkien käyttöä. Tarvitaan paljon koulutusta tai muuten länsimaiset taistelupanssarivaunut eivät auta sen enempää kuin T-72-tankitkaan, Mäenpää totesi.

– Pyörimällä ympäriinsä tankin miehistö paljastaa jatkuvasti heikommin panssaroidut sivu- ja takaosat tulitukselle, Mäenpää jatkoi.

Mäenpään mukaan videolla ampuvan ukrainalaistankin olisi myös syytä pitää suurempaa etäisyyttä kohteisiinsa. Panssarivaunun päätykin yksi merkittävä etu kun on sen tarkkuus pitkälläkin kantamalla.

Videon pidempi versio sen sijaan näyttää, että kuvattava tankki ei ole niin yksin kuin miltä vaikuttaa.

– Mutta edes pidemmässä videossa yhteistyö tankkien välillä ei ole tarpeeksi läheistä, Mäenpää jatkaa.

Videolla Venäjän modernein panssarivaunu T-90M väitetysti tulittaa ukrainalaisia 1:09
Videolla Venäjän T-90M-panssarivaunu väitetysti tulittaa Ukrainan asemia. Venäjän armeijan itse julkaisemassa sotapropagandavideossa on esillä useita seikkoja, joista sen panssarivoimia on toistuvasti kritisoitu. Tankki esimerkiksi näyttää toimivan yksi ja ajaa väitettyyn taistelutilanteeseen luukut auki. Video on julkaistu helmikuussa 2023.

Videot eivät välttämättä kerro koko totuutta

Yksittäisten videoiden perusteella ei voida tehdä olettamaa, että kaikki ukrainalaiset panssarimiehistöt toimisivat taistelutilanteessa epäpätevästi.

Videot voivat kuitenkin valottaa laajempaa ongelmaa. Tankkien taktiset töpit ovat hengenvaarallisia, sillä pahimmassa tapauksessa panssarivaunujen vääränlainen käyttö lähinnä korostaa niiden heikkouksia.

Mitä paremmin ukrainalaiset panssarimiehistöt oppivat vaunujaan käyttämään, sitä enemmän Kiova voi olettaa saavansa irti myös länsimaisista panssarivaunuista, joita se on saanut ja tulee saamaan useilta valtioilta kuluvan vuoden aikana.

Raporttien mukaan esimerkiksi osa lännen lahjoittamista Leopard 2 -panssarivaunuista on jo saapunut Ukrainaan. Toistaiseksi niitä ei ole tiettävästi nähty taistelutehtävissä.

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee väitetysti Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat