Epäonnistunut maihinnousu: Ukrainalaislähteet paljastavat medialle maan yrittäneen vallata Zaporizhzhjan ydinvoimalan 600 sotilaalla

Ukrainan sotilas- ja tiedustelulähteet ovat paljastaneet brittilehti The Timesille Ukrainan yrittäneen maihinnousua Dneprjoen itärannalle viime lokakuun 19. päivänä. 

Epäonnistuneen maihinnousuyrityksen väitetty tavoite oli vallata Venäjältä takaisin Zaporizhzhjan ydinvoimala, jonka kunnosta ja turvallisuudesta eri toimijat ovat olleet jatkuvasti huolissaan pitkin sotaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on tehnyt Venäjän miehittämään ydinvoimalaan useita tarkastuskäyntejä.

Venäjää on syytetty ydinvoima-alueen käyttämisestä sotilastukikohtana. Venäjä taas on väittänyt Ukrainan iskuillaan uhkaavan ydinvoimalan turvallisuutta.

Epäonnistuneeseen maihinnousuyritykseen osallistui noin 600 sotilasta ja 30 panssaroitua venettä, ukrainalaislähteet kertovat The Timesille.

Rintamatilanne Etelä-Ukrainassa Hersonin ja Zaporizhzhjan välisellä alueella 7. huhtikuuta 2023. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).
Rintamatilanne Etelä-Ukrainassa Hersonin ja Zaporizhzhjan välisellä alueella 7. huhtikuuta 2023. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Kolmen tunnin taistelu

Ukrainalaislähteiden kertoman mukaan Venäjän panssarivaunut ja tykistötuli torjuivat hyökkäyksen. Vain yksi ukrainalaisryhmä pääsi Venäjän miehittämälle maaperälle saakka.

Kolme tuntia kestäneiden taisteluiden jälkeen kyseinen ukrainalaisryhmä joutui vetäytymään Venäjän miehittämän Enerhodarin kaupungin liepeiltä takaisin joen niin sanotulle ukrainalaispuolelle.

Ukrainalaislähteiden mukaan hyökkäystä oli vastaanottamassa miinoitettu ja tiheä puolustuslinja.

Venäjä raportoi Ukrainan maihinnoususta jo viime lokakuun 19. päivänä. Vaikka esimerkiksi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoi venäläisväitteistä, suhtauduttiin hyökkäysyritykseen laajalti verrattain skeptisesti.

– Tiesimme, että jotain tapahtui Enerhodarissa ja että ukrainalaiset ainakin tekivät iskuja joen yli. Hyökkäyksen mittakaava on kuitenkin varsin villi ja aika hyvin linjassa venäläisväitteiden kanssa, kirjoittaa Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä John Helin Twitterissä.

Venäjän väitteitä ei otettu Helinin mukaan kovin vakavasti, koska maa on toistuvasti valehdellut "myös silloin, kun se ei ole välttämätöntä", Helin kirjoittaa.

– Tämä tapaus korostaa, että emme voi vain jättää huomioimatta venäläisväitteitä, hän jatkaa.

Ukrainan uumoillaan hyökkäävän etelässä

Ukrainan ennustetun keväisen vastahyökkäyksen on arvioitu suuntautuvan Etelä-Ukrainaan, jossa maihinnousuyrityskin tapahtui.

– On selvää, että (Ukrainan) ratkaiseva hyökkäys voi tapahtua vain etelässä. Se on selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa, CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman totesi maaliskuussa.

Vaikka tarkkaa suuntaa ja voimaa voidaan julkisten tietojen perusteella vain spekuloida, on yleisin arvaus Melitopolin ja Mariupolin välinen alue.

Onnistuessaan tämä hyökkäys voisi jakaa Ukrainassa olevat venäläisjoukot kahtia ja katkaista Venäjän maasillan Krimin niemimaalle. Jos tämä olisi helppoa, olisi se toki jo tehty. Vastapuolen joukkojen kahteen osaan halkaisu lukeutuu liki tilanteessa kuin tilanteessa kenraalikunnan peruspäiväuniin.

Melitopolin ja Mariupolin välisellä osuudella sijaitseva rintamakaistale on tosin niin ilmeinen hyökkäysreitti ukrainalaisjoukoille, että Venäjän on raportoitu linnoittaneen ja miinoittaneen sitä pidemmän aikaa.

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Videolla Ukrainan armeijan droonin väitetysti tuhoaa Venäjän raketinheitinjärjestelmän. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Maihinnousut hyvin vaikeita

Maihinnousuoperaatio leveän Dniepren yli on riski, jota sen enempää Ukrainan kuin Venäjänkään ei uskota jatkossa mielellään ottavan.

Tästä syystä on pidetty epätodennäköisenä, että Ukraina hyökkäisi nykytilanteessa Hersonin ja Zaporizhzhjan kaupungin välisellä alueella.

Viime syksynä Ukraina vaikeutti merkittävästi Venäjän mahdollisia operaatioita Etelä-Ukrainassa valloittamalla takaisin Hersonin kaupungin. Hersonista vetäytyessään Venäjä samalla menetti keskeisen sillanpääasemansa suurjoen länsirannalta.

Laajamittaiset maihinnousuhyökkäykset ovat äärimmäisen vaikeita toteuttaa. Epäonnistunut Zaporizhzhjan ydinvoimalan  takaisinvaltausyritys todennäköisesti entisestään laskee Ukrainan intoa yrittää laajamittaista maihinnousua, kun periaatteessa helpompiakin reittivaihtoja on Etelä-Ukrainassa tarjolla.

Venäjä teki oman epäonnistuneen joenylitysoperaationsa toukokuussa 2022. Läntisissä sotilasarvioissa todettiin Venäjän surkeasti sujuneen Donetsjoen ylitysyrityksen olleen osoitus "järisyttävästä taktisen tajun puutteesta".

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Ukraina julkaisi viime toukokuussa videon Donetsjoelta, jossa Venäjän väitetään menettäneen kokonaisen pataljoonan päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat