Video: Tässä on Gazan sairaalaräjähdys – nämä kysymykset ovat vielä auki

Vahvistettu video: Tässä on Gazan sairaalaräjähdys 0:21
CNN on paikantanut videon, jossa näkyy Gazan sairaalaräjähdys.

Gazassa Al-Ahlin sairaalassa tapahtuneesta räjähdyksestä on pian kaksi vuorokautta, mutta tapaukseen liittyen on edelleen useita avoimia tai vähintään kiistanalaisia kysymyksiä. 

Se tiedetään, että sairaalalla tapahtui lukuisia kuolonuhreja vaatinut räjähdys kello 19 tiistaina. 

Syyllisestä on kiistaa eikä siitä ole täyttä varmuutta. 

Välittömästi räjähdyksen jälkeen terroristijärjestö Hamas syytti siitä Israelia, ja väitti räjähdystä tahalliseksi iskuksi. Israel kiistää osallisuuden. 

Israel on puolestaan sanonut, että räjähdys tapahtui palestiinalaisen Islamilaisen Jihad -järjestön harhautuneen raketin vuoksi. Yhdysvallat on sanonut tukevansa teoriaa. Jihad puolestaan kiistää. 

Palestiinalaisviranomaiset ja useat arabijohtajat syyttävät edelleen Israelia. 

Israel on julkaissut kaapatun puhelinkeskustelun, jossa se väittää kahden Hamas-taistelijan keskustelevan Jihadin tekemästä iskusta. Puhelun aitoutta ei voida vahvistaa. 

Mikä räjähti? 

Oleellista syyllisen selvittämisessä on se, mikä tarkalleen ottaen alueella räjähti. 

Paikan päältä ei ole nähty todisteita ammuksen jäänteistä, BBC kertoo. Yleensä ammus pystytään tunnistamaan, jos sen rippeet löydetään. 

Räjähdyksestä on levinnyt myös videokuvaa. CNN kertoo paikantaneensa yhden videon paikan päältä. Voit katsoa sen pääkuvan paikalta. 

BBC pyysi useita ajatushautomoita arvioimaan materiaalia. Video ei ole sama, minkä CNN on jakanut. 

Ajatushautomoiltakaan ei löytynyt yksiselitteistä vastausta. Kuudesta vastanneesta asiantuntijasta puolet sanoi, että materiaali ei vastaa siihen, mitä Israelin ilmaiskusta tavallisesti nähdään. 

Vanderbiltin yliopiston apulaisprofessorin J Andres Gannonin mukaan räjähdys vaikuttaa varsin pieneltä, mikä voisi tarkoittaa sitä, että kuumuusaalto on saattanut johtua jäljellä olevasta rakettipolttoaineesta eikä taistelukärjen räjähdyksestä.

Sibyllinen Lähi-itä asiantuntija Valeria Scuto huomautti, että Israelilla on kykyä tehdä useanlaisia iskuja. Hänen mukaansa Israel voi käyttää esimerkiksi Hellfire-ohjuksia, jotka tuottavat merkittävän määrän lämpöä, mutta eivät välttämättä jätä paikalle suuria kraattereita. 

Scuto kuitenkin sanoi, että kuvamateriaalin perusteella, tämä ei vaikuta todennäköiseltä. 

BBC:n mukaan Israel on käyttänyt yhtenä perusteena juuri kraattereita alueella. Maan puolustusvoimien mukaan ne todistavat, että Israel ei voinut olla räjähdyksen takana: kraatterit kun ovat hyvin pieniä. 

Uhrien määrä

Myöskään uhrien määrää ei ole pystytty puolueettomasti todentamaan. 

Palestiinalaisviranomaiset sanoivat eilen, että uhreja on 471. Paikalta on videoitu tiedotustilaisuus ruumiiden keskeltä. 

Israelin mukaan uhriluku on liioiteltu, mutta se ei ole julkaissut omaa arviotaan uhrien määristä. 

Kuolleiden määrää on vaikea vahvistaa, koska riippumattomilla toimijoilla ei ole pääsyä sairaalalle.

Lue myös:

    Uusimmat