Mainos

Video: Maailman harvinaisin kala osaa kävellä – sen löytöpaikka on tarkkaan varjeltu salaisuus

1:34

Kaakkois-Tasmanian vesiltä on löydetty uusi punaisten okakrottien, kenties maailman harvinaisimman kalan, yhteisö. Punaisten okakrottien esiintymiä tunnetaan nyt kaksi. Merentutkijat juhlivat löytöä ja pitävät löytöpaikan visusti salassa.

Punaista okakrottia kutsutaan myös käsikalaksi. Vielä viime vuonna uskottiin, että tätä erittäin uhanalaista kalaa on jäljellä enää alle 40 yksilöä. Nyt löydetyn esiintymän ansiosta yksilömäärä kaksinkertaistui.

– Näin punaisen käsikalan pyrstön, kun se piilotteli punaisen levän alla. Sen avulla pystyimme rajaamaan etsintäaluetta. Aika nopeasti löysimme seitsemän muuta yksilöä ensimmäisen läheisyydestä. Se oli todella jännittävää, kertoo tutkimusavustaja Antonia Cooper Tasmanian yliopistosta.

Esiintymispaikat pidetään salassa

Maailman kenties harvinaisin kala on pienikokoinen ja hyvin vaikeasti havaittava. Käsikala-nimitys tulee siitä, että kala käyttää vatsa- ja rintaeviään liikkumiseen ja näyttää enemmänkin kävelevän kuin uivan.

– Pääasiassa ne liikkuvat kävelemällä evillään. Ne ovat aika laiskoja. Yleensä ne pysyttelevät paikoillaan. Ne tuntevat olonsa suojattomiksi, kun niitä suojaavaa merilevää liikuttelee, selittää tutkija Rick Stuart-Smith Tasmanian yliopiston Meren ja Arktisen alueen tutkimusinstituutista (IMAS).

Kalan esiintymispaikat halutaan pitää salassa, jotta laji säilyisi.

– Ne laskevat mätimunansa pohjaan merilevän päälle. Meressä liikkuvat ihmiset tai veneet voivat helposti vahingoittaa niitä, toteaa Stuart-Smith.

Uusin punaisen okakrotin elinalue on vain muutaman tenniskentän kokoinen ja sen suojelu on valmistelussa. Tutkijat yrittävät myös etsiä uusia esiintymiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.