Vesilahden kunnassa rokotettiin 12-15-vuotiaita nuoria etuajassa – apulaisylilääkäri: "Se oli inhimillinen tulkintavirhe"

4:04
Katso video: Vesilahden kunta aloitti virheellisesti 12–15-vuotiaiden rokotukset etuajassa – näin lääkäri perustelee tapahtunutta.

Pirkanmaalla sijaitseva hieman yli 4000 asukkaan Vesilahti aloitti koronavirusrokottamisen 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä etuajassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli rokotusten laajentamista kyseiseen ikäryhmään, mutta virallista päätöstä ikäryhmän rokottamisesta ei ollut kuitenkaan tehty.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Pirkkala-Vesilahden yhteistoiminta-alueen apulaisylilääkäri Elina Tolvanen kertoo MTV Uutiset Livelle, että kyseessä oli inhimillinen tulkintavirhe.

– Kun tämä THL:n suositus tuli niin sieltä oli jäänyt huomaamatta osuus valtioneuvoston asetuksesta, jota ei ylemmissä ikäryhmissä ollut tai siihen ei ollut menty, Tolvanen selventää.

Viime viikolla julkaisitte tiedotteen, jossa ilmoitettiin rokotusten lopettamisesta kyseisessä ikäryhmässä. Kuinka nopeasti virhe huomattiin?

– Se huomattiin muutamassa päivässä. Silloin linjattiin, että virhe on tapahtunut ja osa on jo rokotetta saanut. Menimme sitten tämän linjauksen mukaan ja jatkoimme rokottamista. Lopulta päätimme keskeyttää rokotukset, Tolvanen kertoo.

89 rokotettua

Virhe huomattiin, kun THL:n viranomaismateriaalia käytiin läpi. THL ei ole antanut asiasta palautetta.

Tolvasen mukaan 89 nuorta 12-15-vuotiasta ehti saada rokotteen kahtena rokotuspäivänä. Ajanvaraus oli pari viikkoa auki.

– Määrä on noin viidennes tuosta ikäluokasta, joka on reilu 400 henkeä täällä. Vahinko ei ole iso, Tolvanen sanoo.

Tolvanen kertoo, että kansalaisilta tullut palaute on ollut myönteistä.

– Jotkut kuntalaiset ovat ihmetelleet keskeytystä ennemmin kuin olleet asiasta huolestuneita, Tolvanen sanoo.

THL ei ole toistaiseksi antanut päätöstä 12–15-vuotiaiden ikäryhmän rokottamisesta.

Katso apulaisylilääkäri Elina Tolvasen haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja