Mainos

Vertailussa Euroopan maiden hinnat ruoassa, viinassa ja tupakassa – näin kallista Suomessa on, täällä hinnat alhaisimmat

Suomessa ruokien ja juomien hinnat ovat Euroopan yläpäätä, mutta tupakassa jäämme keskivaiheille.

Vuoden 2015 keväällä tehdyn hintavertailun mukaan ruuan ja alkoholittomien juomien kuluttajahinnat ovat Suomessa 19 prosenttia EU:n keskiarvon yläpuolella. EU:n sisällä kallein hintataso on Tanskassa, jossa ruokakori maksaa yli kaksinkertaisesti verrattuna halvimpaan EU-maahan Puolaan. Vertailussa käytetyt hinnat ovat vuoden 2015 keskihintoja.

Tiedot perustuvat EU-tilastoviranomaisen Eurostatin hintavertailuohjelmaan.

Irlannin kanssa alkoholin EU-huippua 

Alkoholijuomien hinnoissa EU:n kalleimmat maat ovat Irlanti ja Suomi. Hinnat ovat noin 70 prosenttia EU:n keskiarvoa kalliimpia. Korkeampia hintoja löytyy kuitenkin EU:n ulkopuolella, sillä esimerkiksi Norjassa ja Islannissa hinnat ovat kaksinkertaisia, Norjassa jopa 1,5-kertaiset EU:n keskiarvoon nähden.

Halvan alkoholin metsästäjien kannattaa EU:n sisällä suunnata Bulgariaan, Serbiaan sekä Romaniaan, joissa hinnat noin 70 prosenttia EU:n keskiarvosta. 

Tilastosta selviää, että esimerkiksi Virossa alkoholi on EU:n keskiarvoa kalliimpaa. Suurien hintaerojen taustalla ovat maiden erilaiset verotuskäytännöt.

Suomessa pohjoismaiden halvin ruoka

Suomessa tupakan hinta on piirun verran EU:n keskiarvoa matalampi. Kalleinta tupakkaa poltetaan Britanniassa ja Irlannissa, joissa hintataso on noin kaksinkertainen EU-keskiarvoon verrattuna. Vielä kalliimmalla sauhutellaan Norjassa, jossa hinta puolitoistakertainen.

Halvinta tupakkaa EU:ssa ostetaan Bulgariassa, Liettuassa, Kroatiassa ja Latviassa, jossa hinta on alle 60 prosenttia keskiarvosta.

Elintarvikkeiden hinnassa Norja on löytänyt "voittajansa" käkikellomaasta. Sveitsissä on Euroopan selvästi kallein ruoka ennen neljää pohjoismaata, Norjaa, Tanskaa, Islantia ja Ruotsia.

Suomessa on pohjoismaiden halvin ruoka – mutta EU-tasolla olemme silti kärkipäässä seitsemäntenä. Edellä mainittujen maiden lisäksi edelle on yltänyt Itävalta.

Makedoniassa Euroopan edullisinta

EU:n ulkopuolisista maista löytyy vielä alempien hintojen maita.

Esimerkiksi Makedonia päihittää hintatasossaan kilpailijansa kaikilla mitatuilla osa-alueilla. Esimerkiksi tupakassa hinta voi pudota neljäsosaan keskiarvohinnasta.

Hintatasossa on tarkasteltu pelkkää hintaa, joten esimerkiksi tuotteiden laatu, hygienia tai muita ostovalintaan vaikuttavia tekijöitä ei ole huomioitu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.