Verotiedot julki – "Puoli miljoonaa hyvätuloista maksaa puolet kaikista veroista"

Verotiedot julki - mitä listat kertovat? 6:57

Verotiedot julkistetaan tänään. Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että esimerkiksi päättäjien tulotietojen kehityksen seuraaminen on yhteiskunnallisestikin tärkeää.

Lehtisen mukaan Suomi on kovan verotuksen maa. Veroaste on kansainvälisestikin vertailtuna korkea, yli 42 prosenttia. Valtio kerää erilaisia veroja sata miljardia vuosittain.

– Suomen verotus on todella progressiivinen. Hyvätuloiset maksavat paljon. Mutta esimerkiksi jos keskituloinen saa paremman työpaikan ja palkankorotuksen, puolet tuloista menee veroihin.

Lehtisen mukaan veropäivästä on tullut jonkinasteinen karnevaali. Kateus vie kalatkin vedestä-sanontaa toimitusjohtaja ei enää allekirjoita.

Kateus kadonnut

– Olen nähnyt 5-6 viime vuoden aikana, että kateus on hävinnyt tästä päivästä. Nyt juhlitaan suuria verotuottoja. Jos joku on saanut 10 miljoonaa pääomatuloja, siitä kolme miljoonaa tulee yhteiskunnalle.

Verotietojen julkisuudessa on Lehtisen mukaan kuitenkin yksityisyydensuojaan liittyvä ristiriita. Lehtisen mukaan päättäjien tulojen kehitys kiinnostaa aidosti. On myös julkinen intressi, että tiedetään päättäjien tulot.

– Tavallisen kansalaisen verotietoja ei tarvitsisi julkistaa. Siellä tulee jo vastaan sellaisia tavallisia kansalaisia, joilla ei ole yhteiskunnallista merkitystä.

Lehtinen korostaa, että hyväpalkkaisia töitä kannattaisi olla, koska puoli miljoonaa hyvätuloisinta maksaa lähes puolet verokuormasta.

Toimitusjohtajan mukaan Suomalaiset myös arvostavat sitä, mitä verotuloilla saa.

Lue myös:

    Uusimmat