Mainos

Veronpalautuksia ei välttämättä maksetakaan päivänä, joka alun perin ilmoitettiin – asiantuntija kertoo syyt siirrolle

7:19
Veronpalautuspäiväsi voi lykkääntyä – asiantuntija kertoo miksi

Veronpalautusten maksupäivä siirtyy osalla kansalaisista. Tämän vuoden alusta voimaan tulleiden verouudistusten myötä palautusten maksupäivä siirtyy joulukuulta siten, että palautukset maksetaan suurimmalle osalle verovelvollisista elo-syyskuun aikana.

Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan saa palautuksiaan sinä päivänä, joka on veroilmoituksessa mainittu. Verohallinnon johtavan veroasiantuntija Sami Varosen mukaan siihen on kolme syytä.

 – Keskeisin syy on se, että henkilö ilmoittaa esitäytettyyn veroilmoitukseen korjauksia tai lisäyksiä. Silloin esitäytetyssä veroilmoituksessa mainittu tieto siitä, milloin verotus päättyisi ja palautus maksettaisiin, ei päde. Tästä on ihan laissa kirjattu.

Puolisonkin ilmoitus vaikuttaa

Varosen mukaan palautusten uusi päivämäärä ilmoitetaan henkilökohtaisesti sitten, kun ilmoitukseen lisätyt muutokset on Verohallinnon päässä käsitelty.

– Toinen syy liittyy puolison tekemiin muutoksiin. Meidän järjestelmämme mukaan on yksinkertaisinta päättää puolisoiden verotukset samana päivänä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka vain toinen puolisoista tekisi ilmoitukseensa täydennyksiä tai muutoksia, siirtyy molempien puolisoiden palautusten maksupäivä samalle päivämäärälle.

– Tämäkin on selvästi lakiin merkitty asia, mutta edellyttää pientä kommunikaatiota aamukahvipöydässä ja raportointia omista verotiedoistaan. Silloin asia ei tule toiselle puolisolle yllätyksenä, Varonen neuvoo.

Lisätiedot voivat vaikuttaa

Kolmas syy maksupäivän muuttumiseen on Varosen mukaan se, jos Verohallinto saa ilmoituksen lähettämisen jälkeen lisätietoja, joiden vuoksi asiakkaan verotusta on valvottava.

– Tällaisissa tilanteissa voi käydä niin, että teemme asiakkaalle uuden verotuspäätöksen ja lähetämme sen hänelle. Siinä on sitten kerrottu tarvittavat päivämäärät.

Palautusten siirtyminen voi aiheutua omasta ilmoituksesta tai Verohallinnon tekemästä valvontatoimenpiteestä.

Muutoksia palautuspäiviin yhä yksilöllisemmin

Varonen kertoo, että uudistuksen myötä Verohallinto tekee muutoksia palautuspäivämääriin yhä yksilöllisemmin.

– Yleinen sääntö kuitenkin on, että palautukset maksetaan verotuksen päättymistä seuraavan toisen kuukauden loppupuolella.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että jos asiakkaan verotus päättyy lokakuun lopulla, saisi hän palautuksensa viimeistään joulukuussa. Joulukuu on perinteisesti ollut suomalaisten yhteinen veronpalautuskuukausi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja