Veroasiantuntija on huolissaan Orpon hallituksesta – katkaisisi vuosikymmenten perinteen

Markku Hirvonen taisteli 30 vuotta veronkiertoa vastaan 11:03
Video: Markku Hirvonen taisteli 30 vuotta veronkiertoa vastaan.

Verotusneuvos Markku Hirvonen tuli suurelle yleisölle tutuksi harmaan talouden, veronkierron ja veroparatiisien vastaisen taistelun keulakuvana.

Mittavan uran verohallinnon ja valtiovarainministeriön palveluksessa tehnyt Hirvonen oli torstaiaamuna Huomenta Suomen vieraana.

Uudistuksia ajanut Hirvonen sai uransa aikana vastaansa niin elinkeinoelämän lobbarit, valtiovarainministeriön kuin esimiehensäkin.

Nyt Hirvonen on huolissaan siitä, että nykyinen hallitus ei näyttäisi olevan valmistelemassa uutta harmaan talouden torjuntaohjelmaa.

– Se katkaisisi tämän 30-vuotisen perinteen. Se tarkoittaa sitä, että harmaata taloutta ei enää torjuta systemaattisesti, vaan joidenkin yksittäisten heittojen avulla, joilla ei näitä asioita ratkaista.

Harmaan talouden vastaisella työllä on kyetty puuttumaan esimerkiksi verojen laiminlyömiseen ja talousrikollisuuteen.

– Pitäisi vaan sinnikkäästi yrittää pitää kiinni siitä järjestelmästä, jolla on pystytty pikkuhiljaa korjaamaan asioita ja vastaamaan nimeen omaan näihin uusiin ongelmiin, joita tulee kaiken aikaa.

Pääministerin Petteri Orpon (kok.) erityisavustaja Katri Manninen kertoi MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa myöhemmin torstaina, että harmaan talouden ohjelmaa tullaan jatkamaan ja päivittämään.

Mannisen mukaan asiaa käsitellään tänään torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Mitä on harmaa talous? Onko harmaan talouden torjunta tuulimyllyjä vastaan taistelua? Millaista on viranomaisten välinen yhteistyö harmaan talouden torjunnassa? Katso koko haastattelu jutun alusta.

Juttua päivitetty 21.3 kello 13.17: Lisätty Katri Mannisen kommentit siitä, että harmaan talouden ohjelmaa ollaan jatkamassa.

Lue myös:

    Uusimmat