Hallituksen kiinteistöverouudistukselle tyrmäys asiantuntijoilta: "Kukaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan"

Näin kiinteistöveron muutokset iskevät suomalaisten kukkaroille 10:47
Video: Näin kiinteistöveron muutokset iskisivät suomalaisten kukkarolle

Keskiviikkoaamun Huomenta Suomessa keskusteltiin hallituksen suunnittelemasta kiinteistöverouudistuksesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi keskiviikkona Veronmaksajain Keskusliiton Vero2024-tapahtumassa, että kiinteistöveron nykyistä tilaa ei voida pitää millään mittarilla katsoen hyvänä.

Hallitus on suunnittelemassa uudistusta kiinteistöveroon. Uudistuksen tavoitteena on, että kiinteistöjen ja tonttien verotusarvo tuotaisiin lähemmäs niin sanottua käypää arvoa eli näiden todellista arvoa. Uudistuksen valmistelussa pyritään ottamaan nykyistä paremmin huomioon sekä maapohjan että rakennusten todellinen markkina-arvo.

Valtiovarainministeriön mukaan nykyiset rakennusten verotusarvoperusteet ovat peräisin 1970-luvulta ja maapohjien arvojen laajemmat päivitykset yli 15 vuoden takaa.

Kiinteistöverouudistusta on kritisoinut näkyvimmin, hallituksen tarkalla korvalla kuuntelema, Elinkeinoelämän keskusliitto EK. MTV:n Huomenta Suomessa keskiviikkona vierailleen EK:n verojohtaja Anita Isomaan mukaan uudistus ei korjaa nykyisen järjestelmän pahinta ongelmaa.

– Rakennusten osalta meillä on iso ongelma nimenomaan kasvukeskusten ulkopuolella.

– Siellä meillä on paljon tilanteita, joissa rakennuksia säännönmukaisesti yliarvotetaan kiinteistöverotuksessa, ja sen ongelmaa tässä uudistuksessa ei korjata millään tavalla.

Käytännössä siihen ei Isomaan mukaan puututtaisi uudistuksella mitenkään, että verotusarvo saattaa ylittää kiinteistön käyvän arvon.

"Satunnaisgeneraattori"

Isomaan kanssa aiheesta keskiviikkoaamun Huomenta Suomessa oli keskustelemassa myös Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Lehtisen mukaan kyseessä on satunnaisgeneraattori, jolla arvotaan uusia kiinteistöveroja kiinteistönomistajille. Lehtinen näkee uudistuksen ongelmana sen, että kukaan ei oikein tiedä mitä tulee tapahtumaan.

– Perussyy miksi tämä uudistus kaatui viime vaalikaudella, oli se, että vaikutusarviot olivat epäselviä. Ei tiedetty mitä tapahtuu, mutta tiedettiin, että kohtuuttomia kiristyksiä oli monille tulossa. Nyt on pelättävissä, että ollaan samassa tilanteessa uudestaan, Lehtinen sanoo.

Vero2024-tapahtumassa keskiviikkona puhuneen Purran mukaan uudistuksen tarkoituksena on saavuttaa oikeudenmukaisempi verorasitteen jakautuminen.

– Riittävillä siirtymäajoilla ja rajoituksilla voimme varmistaa sen, että kiinteistöjen verotusarvot eivät muutu missään kohtuuttomasti kohtuuttomassa ajassa, Purra sanoi.

Lehtisen mukaan kiinteistöverojen todellista määrää yksittäistapauksissa ei oikein tiedä kukaan.

– Tämä järjestelmä ei ole vaikutuksiltaan selkeä. On iso riski jos yritetään mennä käypä hintaisuuteen. Silloin tulee paljon myös kohtuuttomia korotuksia, Lehtinen sanoo.

Valtiovarainministeriön mukaan uudistuksen tavoitteena ei ole kiristää kiinteistöverotusta.

Ketkä kaikki maksavat kiinteistöveroa? Miksi kiinteistöveroa halutaan uudistaa? Miten kiinteistön arvo määritellään? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat