Venäläissotilas paljastaa yksityiskohtaisesti BBC:lle, mikä kaikki meni mönkään suurhyökkäyksessä: "Etenimme kuin olisimme paraatiin menossa"

En halua mennä takaisin tappamaan ja tulla tapetuksi, toteaa BBC:lle haastattelun antanut Sergei (nimi muutettu), joka taisteli Ukrainassa viiden viikon ajan sodan alussa.

Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta. Tavoitteet olivat joukkojen liikkeistä päätellen suuria.

Nopeasti kävi selväksi, ettei Venäjällä ollut alkuunkaan riittävästi joukkoja esimerkiksi Ukrainan pääkaupungin Kiovan valloittamiseen kuvitellussa aikataulussa.

Presidentti Vladimir Putinin niin sanotusta "erikoisoperaatiosta" tuli jo kuukausia kestänyt sota, jolle ei loppua näy.

– Luulin, että olimme Venäjän armeija, maailman paras, Sergei sanoo katkerasti BBC:lle.

BBC:n haastattelema Sergei liittyi Venäjän armeijaan varusmiehenä. Muutaman kuukauden jälkeen hän allekirjoitti kaksivuotisen ammattisotilaan sopimuksen.

Ukrainan rajan läheisyyteen Sergein yksikkö lähetettiin BBC:n mukaan tammikuussa sotilasharjoituksiin. Kuukauden päästä yksikkö ylitti rajan ja hyökkäsi Ukrainaan.

Sergein mukaan Ukrainassa ongelmat alkoivat jo käytössä olevista varusteista. Esimerkiksi pimeänäkölaitteita ei jaettu.

– Olimme kuin sokeita kanoja. Olen shokissa armeijamme suhteen. Varustamisemme ei olisi kovin kallista. Miksi sitä ei tehty?, Sergei kysyy.

Sergei ei suinkaan ole ainoa venäläissotilas, joka on valittanut varustuksen tasosta. Ukrainan armeija on julkaissut useita venäläissotilaiden puheluita, joissa he valittavat käyttämistään varusteista tai niiden puutteesta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Etenimme kuin olisimme menossa paraatiin"

Sergei oli osa joukko-osastoa, joka hyökkäsi Pohjois-Ukrainaan. Yksikkö kärsi tappioita ja strategia oli hukassa, Sergei sanoo.

Ukrainan vastarinta alkoi liki heti, kun Sergein joukko-osasto ylitti rajan.

– No, kuten olette varmasti jo järkeilleet, tämä ei ole vitsi, totesi Sergein yksikön komentaja ensimmäisenä iltana.

BBC ei tarkalleen kerro, missä päin Ukrainaa Sergei soti. Pohjois-Ukrainan seutu voi viitata esimerkiksi Kiovan ja Harkovan alueisiin.

Sergein mukaan hänen yksikkönsä 50:stä sotilaasta kymmenen kuoli ja kymmenen loukkaantui.

– Etenimme ilman helikopterien tukea rivissä, ihan kuin olisimme menossa paraatiin, Sergei sanoo.

Lukuisat sota-asiantuntijat ovat arvostelleet venäläisjoukkojen taktista osaamista. Panssarivaunut ovat liikkuneet ilman tukea, ja letkamaiset, tarpeettoman tiiviit venäläismuodostelmat ovat olleet tuttu näky Ukrainassa.

Sergei kertoo kuulleensa sotilaista, jotka olivat niin kokemattomia, etteivät "he tienneet, miten ammutaan. He eivät erottaneet kranaatinheittimen yhtä päätä toisesta".

Sergei uskoo, että Kremlin papereissa Ukrainan sodan piti olla helppo nakki.

– Ryntäsimme eteenpäin, lepäsimme vähän yöllä. Meillä ei ollut asemia, ei tiedustelua. Emme jättäneet ketään varmistamaan selustaamme. Jos joku päätti hyökätä meitä vastaan takaapäin, niin meitä ei suojannut kukaan, Sergei sanoo.

– Mielestäni monet meistä kuolivat pääasiassa tämän takia. Jos me olisimme edenneet hiljalleen ja tarkistaneet tiet miinojen varalta, niin monet tappiot olisi vältetty, Sergei jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssariajoneuvon sisältä – venäläistankki tuhottiin lähietäisyydeltä sotilaiden piiloutuessa sen taakse 0:48
Ukraina julkaisi videon panssariajoneuvon sisältä – venäläistankki tuhottiin lähietäisyydeltä sotilaiden piiloutuessa sen taakse

Pekka Toveri: "Onnistumiset näyttävät jäävän vähiin"

Huhtikuun alussa Sergei ja hänen yksikkönsä lähetettiin takaisin Venäjän puolelle. Kun käsky palata takaisin Ukrainaan myöhemmin saapui, Sergei sanoi, ettei ole valmis lähtemään.

– Komentaja vastasi, että se on minun valintani. He eivät edes yrittäneet kääntää päätäni, koska en ollut ensimmäinen,  Sergei sanoo.

Sergei kertoo BBC:lle, että hän on ottanut yhteyttä juristiin, joka on ohjeistanut häntä ja muita sotilasasiakkaitaan palaamaan yksikkönsä tukikohtaan ja sanomaan, että he ovat "moraalisesti ja psykologisesti uupuneita", eivätkä täten voi jatkaa taistelemista Ukrainassa.

Virallinen ilmoitus on Sergein juristin mukaan tärkeä, sillä muutoin sotilasta voidaan syyttää karkuruudesta, BBC kirjoittaa.

– Sota jatkuu, eikä se ole loppumassa. Minulla on jäljellä pakollista asepalvelua ja mitä tahansa, myös pahin, voi tapahtua, Sergei sanoo.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi Sergein haastattelua Twitterissä.

– Tuosta kun listaa onnistumiset, ne näyttävät jäävän aika vähiin, Toveri toteaa.

Haavoittunut sotilas oli venäläisten vankina viikkoja – menetti näkönsä ja todellisuudentajunsa 2:39
Venäjän vankina olleen haavoittuneen ukrainalaisen tarina: "Hiljaisuudessa nukahtamisesta tuli pelottavaa".

Lue myös:

    Uusimmat