USA myy Ukrainalle "Harmaakotka"-droneja ja kuuluisia Hellfire-ohjuksia, joiden kappalehinta on jopa 190 000 dollaria

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto aikoo myydä Ukrainaan neljä kappaletta suuria Gray Eagle -sotalennokkeja ja varsin mahdollisesti niiden mukana myös kuuluisia Hellfire-ohjuksia. Gray Eaglet eli suomeksi "Harmaakotkat" voivat käyttää niitä aseistuksenaan. T&T kertoi aikeesta uutistoimisto Reutersin pohjalta torstaina.

Kokonaismassaltaan 45–49-kiloiset AGM-114 Hellfire -ohjukset ovat huomattavasti raskaampia kuin "Harmaakotkien" toinen asevaihtoehto, ilmatorjuntaohjus Stinger. Jos panssarintorjuntaohjus Javelin on kuin lentävä telamiina, on Hellfire lentävä yliäänitelamiina.

Hellfiren räjähdelataus painaa muunnelmasta riippuen 8–11 kilogrammaa eli se on pyöreästi samansuuruinen Javelinin (8,4 kg) ja kotimaisen telamiinan (9,5 kg) kanssa. Hellfire lentää kuitenkin kosolti nopeammin, jopa 440 metriä sekunnissa eli noin 1600 km/h. Vauhti on noin 1,3-kertainen äänen nopeuteen nähden eli Mach 1,3.

Hellfire ei ole kuitenkaan yhtä nopea kuin 2700 km/h lentävä Stinger , vaikka sen räjähdelataus onkin Stingeriin verrattuna liki kymmenkertainen.

Hellfiren maksiminopeus vaikuttaisi tosin riippuvan täsmällisestä muunnelmasta. Siinä missä muun muassa Australian merivoimien ase-esittely mainitsee luvun 1600 km/h, CSIS-ajatuspaja ja The Defense Post -lehti väittävät ohjusta aliääniseksi (ts. alle 1200 km/h). Australialaisten tieto koskee muunnelmaa AGM-114N.

Kaliiperiltaan ohjus on 18-senttinen, ja kantomatkaltaan enimmillään 11 kilometriä. Laserohjattu ohjus on 1,6–1,8 metriä pitkä muunnelman mukaan, ja sen rakettimoottori on kiinteäpolttoaineinen.

Osa Hellfiren uudemmista muunnelmista, ainakin AGM-114L Longbow Hellfire, on Javelinin tapaan ammu ja unohda -tyyppiä. Termi tarkoittaa täysin automaattisesti maaliinsa hakeutuvaa ohjusta. Osassa muunnelmista on niin ikään Javelinin tapaan kaksoiskärki paremman läpäisyn takaamiseksi.

Ohjustyyppi suunniteltiin ilmasta maahan ammuttavaksi ja se on alun perin tarkoitettu Javelinin tapaan panssarintorjuntaan. Hellfirea voidaan silti käyttää muillakin laukaisutavoilla ja muihin tarkoituksiin. Esimerkiksi terroristijohtajien kohdennetuissa tappamisissa ohjusta on käytetty monta kertaa .

Hellfiren suunnitteluprojekti Yhdysvalloissa alkoi 1972, ja tuotanto 1982. Alun perin ohjus oli nimeltään "Helfire", lyhenteenä englanninkielisistä sanoista Heliborne, laser, fire and forget. Toisin sanoen ohjus tarkoitettiin alun perin helikopterista laukaistavaksi.

Puhekielessä ohjus sai tietenkin saman tien nimeensä ylimääräisen L-kirjaimen, ja myöhemmin USA:n asevoimat virallisti lempinimen, "Helvetintulen".

The Defense Postin mukaan yksi Hellfire-ohjus maksoi vuosina 2013–20 toteutuneiden kauppojen perusteella 120 000–190 000 dollaria kappaleelta. Keskihinta 150 000 dollaria tai euroa on siten riittävällä tarkkuudella hyvä arvio.

Lue myös:

    Uusimmat