Venäläisrahassa ryvettynyt Jari Kurrin yhtiö hallinnoi yhä Jokerien A-nuoria – näin ongelmallista tilannetta kommentoi Jääkiekkoliiton pomo

MTV Urheilu uutisoi: Jari Kurrin asema Jokerien omistajana hiertää SM-liigassa – tästä on kyse! 4:11
MTV uutisoi viime keväänä, että Jokerien taustayhtiön omistajaan Jari Kurriin suhtaudutaan SM-liigassa negatiivisesti.

Jokerit ry ei tuoreen tiedotteensa mukaan ole irtautunut sopimuksestaan Jari Kurrin omistaman Jokerit Hockey Club Oy:n kanssa. KHL-seuran taustayhtiönä toiminut yritys rahoittaa yhä U20 SM-sarjassa pelaavaa Jokerien A-junioreita.

Jääkiekkoliitto on löytänyt itsensä ongelmallisesta tilanteesta. Kun Jari Kurrin omistaman Jokerit Hockey Club Oy:n ja varsinaisen seuran Jokerien ry:n keskinäinen yhteistyösopimus on edelleen voimassa, liiton sarjassa pelaa venäläistä rahaa KHL-seurassa pyörittäneen Kurrin rahoittama joukkue.

Perinteisesti on ollut niin, että SM-liigan seurojen A-junioreiden toimintaa rahoittaa liigajoukkueiden taustayhtiö. Jokereissa myös KHL-vuosina A-juniorijoukkueen toiminnan mahdollisti edustusjoukkueen taustayhtiö eli nykyisin Kurrin omistama Jokerit Hockey Club Oy.

Jokerien tuoreen tiedotteen mukaan U20-joukkue on yhä Jokerit Hockey Club Oy:n hallinnoima. Tiedote on linjassa MTV Urheilun tietojen kanssa, sillä Kurrin yhtiö neuvotteli muun muassa joukkueen sponsoreita alkavalle kaudelle ja tarjosi samalla porkkanana mahdollista yhteistyötä tulevan SM-liigajoukkueen kanssa.

KHL-aikaisessa hämärässä rahoituskuviossa ryvettyneen Kurrin edestä suljettiin SM-liigan ovi aiemmin tänä kesänä, kun liiga linjasi paluun edellytykseksi, että "kaikki taloudelliset ja omistajuuteen liittyvät kytkökset Jokerien aiempaan KHL-projektiin on katkaistava".

Jääkiekkoliitolta vastaavaa linjausta ei ole tehty, joskin se on pyrkinyt eristämään venäläistä rahaa nauttivat ammattikiekkoilijat maajoukkueistaan. Samaan aikaan sen alaisessa sarjassa pelaa kuitenkin mahdollisesti "vanhalla venäläisrahalla" pyörivä juniorijoukkue.

MTV Urheilu tavoitti Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan kommentoimaan nurinkurista tilannetta.

Onko Jääkiekkoliitossa ollut tietoa, että kytkös Jokerien U20-joukkueen ja Jari Kurrin omistaman taustayhtiön välillä on yhä olemassa?

– Emme ole akuutisti tästä asiasta keskustelleet ja tietysti me odotamme ja katsomme, mitä tässä asiassa Jokerien yhteisön eri toimijoiden välillä tapahtuu, ja miten asiat SM-liigan kanssa etenevät. Meidän aikamme toimia tai ottaa kantaa tässä asiassa on vasta myöhemmin.

Oliko sinulle yllättävä tieto, että Jokerien alle 20-vuotiaat saavat yhä rahoituksensa Kurrin omistamalta yhtiöltä, ja että sopimus tavaramerkistä on yhä voimassa?

– Mehän emme tässä asiassa ole olleet neuvotteluosapuolena. Mitä tulee sopimuksen voimassa oloon, olen itse ainakin ollut tässä julkisen tiedon varassa.

Aiotteko käsitellä Jääkiekkoliitossa jotenkin sitä, että liiton alaisessa sarjassa toimii joukkue, joka saa rahoituksensa mahdollisesti välillisesti venäläisestä rahasta?

– Ensimmäinen asia on se, että nähdään, minkälainen kokonaisuus tästä rakentuu ja minkä juridisen yksikön piirissä mitäkin sarjatoimintaan osallistumista arvioidaan. Kokonaiskuvio on selvästi vielä auki, ja sen jälkeen, kun palaset asettuvat kohdalleen, liittokin voi omalta osaltaan arvioida ja ottaa kantaa, Nummela päättää.

Selänteen ryhmittymä vetäytyi

Samalla Jokerien paluu SM-liigaan näyttää juuri nyt olevan vielä kaukana toteutumisesta. Eilen sunnuntaina Jokerien taustayhtiöksi mielinyt ja Teemu Selänteen tähdittämä Naurava Narri Oy ilmoitti vetäytyneensä neuvotteluista Jokerien junioritoimintaa pyörittävän ja tavaramerkin omistaman Jokerit ry:n kanssa.

Myöhemmin sunnuntaina SM-liiga kertoi toisesta taustaryhmittymästä, joka on kiinnostunut ottamaan Jokerien edustusjoukkueen toiminnan haltuunsa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kuvioita on ollut juonimassa Jokerien entinen omistaja ja Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo, joka myi seurasta vähemmistöosuuden sekä Hartwall-areenana tunnetun hallin venäläisoligarkeille vuonna 2013.

Keväällä 2019 Jokerien pääomistuksen Jari Kurrille myynyt Harkimo kiisti IS:lle olevansa millään tasolla mukana uudessa hankkeessa. IS:n mukaan Harryn poikaa Joel Harkimoa on suunniteltu jopa Jokerien liigayhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi.

MTV Urheilu ei toistaiseksi ole tavoittanut Joel Harkimoa kommentoimaan IS:n tietoja.

Jokerit ry:n tiedotteen perusteella edustusjoukkueen toiminnasta mielivän tahon on kuljettava neuvotteluihin Kurrin omistaman Jokerit Hockey Club Oy:n kautta. Oletettavasti Kurri haluaakin korvauksen edustussopimuksen luovuttamisesta uudelle taustayhtiölle, mikä vaikuttaisi olleen Selänteen ryhmittymälle ratkaiseva asia neuvotteluiden kariutumisessa.

Jokerit ry puolestaan kiisti tiedotteessaan katkaisseensa neuvottelut Selänteen leirin kanssa.

MTV Urheilu ei ole tavoittanut Jokerit ry:n puheenjohtajaa Kim Borgströmiä toistuvista yrityksistä huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat