Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kritisoi Yhdysvaltoja Venezuelan sisäisiin asioihin puuttumisesta

Venezuelaan tarkoitettu opposition hätäapu tyssäsi rajalle 1:58
Venezuelaan lähetetty hätäapu tyssäsi maan rajalle viime viikolla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsee Yhdysvaltain toiminnan Venezuelan kriisissä. Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa puhelimessa keskustellut Lavrov kritisoi Yhdysvaltoja "räikeästä puuttumisesta" Venezuelan sisäisiin asioihin.

Lavrovin mielestä Yhdysvallat käyttää humanitaarisen avun toimittamista vain tekosyynä uhata Venezuelan hallintoa.

– Provosoinnilla ja tuhoisalla ulkoisella vaikuttamisella, vedoten tekopyhästi humanitaariseen apuun, ei ole mitään tekemistä demokraattisen prosessin kanssa, Lavrov jyrisi Venäjän ulkoministeriön mukaan.

– Yhdysvallat on puuttunut räikeästi itsenäisen valtion sisäisiin asioihin ja rikkonut häpeämättömästi kansainvälistä oikeutta.

Kahdenväliset keskustelut mahdollisia

Venäjä ja Yhdysvallat ovat vääntäneet viime päivinä avun toimittamisesta Venezuelaan. Venäjän mielestä kaikki apu täytyy kanavoida presidentti Nicolas Maduron kautta. Yhdysvallat puolestaan ei enää tunnusta Maduroa presidentiksi ja on yrittänyt koordinoida avun toimittamista maahan Venezuelan naapurimaiden Kolumbian ja Brasilian kanssa.

Maduro on toistuvasti kiistänyt, että maassa on humanitaarinen kriisi, ja kutsunut sitä Yhdysvaltain sepitteeksi, jolla yritetään oikeuttaa vallankaappaus.

Yhdysvallat ja kymmenet muut maat ovat tunnustaneet Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi oppositiojohtaja Juan Guaidon. Venäjä on pysynyt Maduron tukena.

Lavrov sanoi, että Venäjä on valmis kahdenvälisiin keskusteluihin Yhdysvaltojen kanssa Venezuelan tilanteesta. Hän painotti, että vain venezuelalaisilla on oikeus päättää tulevaisuudestaan.

Lavrov ja Pompeo keskustelivat myös Syyriasta, Afganistanista ja Korean niemimaan tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat