Asiantuntija: Venäjän sota-alukset aiheuttivat toimia Suomessakin – tilanne Itämerellä ei palaa normaaliin

Ainakin kolme venäläistä maihinnousualusta on poistunut Itämereltä 2:11
Venäläiset maihinnousualukset kiristivät tunnelmaa Itämerellä – tämä kaikki tilanteesta tiedetään

Venäjän maihinnousualusten liikkeet Itämerellä vaikuttivat todennäköisesti myös Suomen armeijan toimintaan, vaikka julkisuuteen toimista ei kerrota, totesi Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja Iiro Penttilä.

– Varmasti aiheutti Suomessakin toimenpiteitäkin, vaikka mehän emme tiedota näistä. Perinteinen tapa Suomella on lisätä aluevalvontaa ja alueellisen koskemattomuuden turvaamista, Penttilä kommentoi Uutisaamun lähetyksessä.

Tarvittaessa tämä voisi tarkoittaa tilanteen kärjistyessä varoituslaukauksia tai jopa merimiinoitusta.

Aluevesiloukkauksista ei Penttilän mukaan tiedoteta ilmatilaloukkausten tapaan, koska se kertoo Puolustusvoimista liikaa Suomen suorituskyvystä.

Ymmärtää Ruotsin reaktion

Maihinnousualusten saapuminen Itämeren vesille nosti Penttilän mukaan riskitasoa, koska alusten läsnäolo lyhentää alueen maiden puolustusvoimien varoitusaikaa reagoida mahdolliseen operaatiooon.

– Kun yllättäen noin suuri voima tulee tänne, niin ymmärrän täysin, että Ruotsissa hälytyskellot alkoivat soimaan, Penttilä toteaa.

Ruotsi lisäsi sotilaallista läsnäoloaan Gotlannissa alkaen vartioida tarkemmin satamia ja lentokenttiä. Myös Nato lisäsi länsäoloaan alueella.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tilanne Itämerellä ei palaa normaaliin

Nyt Itämerelle saapuneet maihinnousualukset ovat jatkaneet matkaansa. Mitä niissä on ollut tai mitä niihin lastattiin, ei Penttilä tiedä.

Venäjän läsnäolon väheneminen Itämerellä ei Penttilän mukaan tarkoita paluuta normaaliin, vaan Ukrainan jännittynyt tilanne vaikuttaa Penttilän mukaan kaikkiin Itämeren maihin. Samalla Itämeri jatkaa suurvaltapolitiikan peilinä.

Mutta mitä Venäjä tavoitteli sotalaivojen liikuttelulla? Iiro Penttilä arvioi manööverin merkitystä Uutisaamun lähetyksessä:

Itämeren tilanne kiristyy - tätä sotalaivojen liikkeet tarkoittavat 9:28

Lue myös:

    Uusimmat