Expressen: Tämän vuoksi Gotlannin strateginen merkitys Venäjälle on suuri – "Kukaan ei tiedä, mitä Putinilla on mielessä"

Ruotsalaislehti Expressenin haastattelemat asiantuntijat sanovat, että Gotlannin saarella on suuri strateginen merkitys Venäjälle. 

Ruotsi on nostanut sotilaallista läsnäoloaan Gotlannissa vastauksena Venäjän lisääntyneeseen läsnäoloon Itämerellä.

Aiemmin tällä viikolla kolme venäläistä maihinnousualusta lipui Itämerelle, minkä jälkeen Ruotsi muun muassa lähetti Gotlantiin operatiivisia valmiusjoukkoja.

– Turvallisuustilanne lähialueellamme on ollut vakava jo pitkään ja viimeaikainen tapahtumien kehitys on vahvistanut mielikuvaa entisestään. Sen ei tarvitse tarkoittaa lisääntynyttä uhkaa, mutta sopeudumme aina vallitsevaan tilanteeseen, perustelee Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Michael Claesson tiedotteessa.

Ruotsalaisen Expressen-lehden haastattelemat asiantuntijat sanovat, että Ruotsin joukkojen läsnäolo Gotlannissa ei ole merkityksetöntä, vaikka Ruotsiin kohdistuvan hyökkäyksen todennäköisyys onkin pieni.

– Kukaan ei tiedä, mitä Putinilla on mielessä. Venäjän uhkaukset sotilaallisilla keinoilla ovat tuottaneet tulosta, sillä länsimaat ovat nyt suostuneet neuvotteluihin, joita he eivät luultavasti halunneet, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija Oscar Jonsson Expressenille.

Gotlannin strateginen merkitys suuri

Venäjä on kerännyt lähelle Ukrainan vastaista rajaa panssarivaunuja, tykistöä ja kymmeniätuhansia sotilaita, mikä on kiristänyt turvallisuustilannetta koko Euroopassa.

Venäjä on myös vaatinut Natolta, ettei sotilasliitto laajene itään nykyisestä.

– Jos Venäjä haluaisi tehdä jotain Baltiaa vastaan, se haluaisi jonkinlaisen suojan pitämään Naton lentokoneet ja joukot kaukana alueelta, Jonsson sanoo.

Gotlannin strateginen merkitys on suuri, sillä Ruotsille kuuluva saari sijaitsee idän ja lännen välissä, lähellä Baltian maita ja noin 330 kilometrin päässä Venäjälle kuuluvasta Kaliningradista.

Venäjän näkökulmasta Gotlanti on osa suurempaa eurooppalaista kokonaisuutta.

– Putin haluaa nyt ainakin retoriikassa luoda uudelleen Venäjän etupiirin, sanoo turvallisuuspolitiikan ja strategian lehtori Jacob Westberg Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Expressenin haastattelema entinen everstiluutnantti Jörgen Elfving sanoo, että todennäköisesti Venäjä kuitenkin pyrkisi ottamaan Gotlannin haltuun ilmateitse.

– Jos suunnittelisin operaatiota Gotlantia vastaan, aloittaisin sen maahanlaskujoukkojen yksiköillä.

Venäjä tavoittelee epävakautta

Expressenin haastattelemien puolustusasiantuntijoiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin tuo puheissaan aiempaa enemmän esille, että Neuvostoliiton romahtaminen oli tragedia, ja että Naton mahdollinen laajentuminen olisi epäoikeudenmukaista Venäjän kannalta.

– Putin haluaa nyt ainakin retoriikassa luoda uudelleen Venäjän etupiirin, sanoo Westberg.

Expressenin haastattelemien puolustusasiantuntijoiden mukaan osa Venäjän taktiikkaa on luoda epävakauden tunnetta Euroopassa ja saada siten aikaan neuvotteluja ja mahdollisia myönnytyksiä.

Miten Venäjä suhtautuisi, jos Suomi liittyisi Natoon? Ulkopoliittisen instituutin tutkija vastaa 5:21

Lue myös:

    Uusimmat