Mainos

Venäjän rakennusvirasto uhkaa motittaa Moby Dickin terminaalin

Kiistelty suomalainen terminaali Pietarin edustalla uhkaa jäädä ilman kulkuyhteyksiä. Terminaalin johto luottaa siihen, että Pietarin kaupunki turvaa sataman yhteydet.

Kronstadtissa sataman tontin numero 3:n vuokrakiista saa uusia muotoja. Suomalaisen satamaterminaalin, Moby Dickin, kanssa tontista taistellut Venäjän rakennusvirasto, Rosstroi, uhkaa jättää terminaalin ilman tieyhteyttä uuden moottoritien valmituessa vuonna 2012. Rostroin tiedottaja Dimitri Minkov sanoo, että tie suunnitelmaan ei kuulu rakentaa moottoritieltä ramppia terminaaliin.

"Moby Dick-yhtiön on rakennettava ylimääräinen liittymä itse. Moottoritien ja patorakennelman kustannussuunnitelmassa ei ole huomioitu sellaista. Toinen vaihtoehto on etsiä jokin toinen reitti terminaaliin, mutta tässä vaiheessa suunnittelijoidemme on vaikea sitä toteuttaa", tiedottaja Dimitri Minkov toteaa.

"Tätä ongelmaa ei olisi, jos satamayhtiö olisi näinä 7 vuotena, jotka se on ollut Kronstadtissa, olisi edes kerran ollut kiinnostunut tietämään, miten liikenne tullaan järjestämään täällä. Ihmettelen että niinkin vakavaa bisnestä kuten kontti-ja laivaliikennettä harjoittava yritys ei ota niin stretegisista asioista selvää", Minkov jatkaa.

Moby Dick-terminaalin omistaja Kimmo Nordström ei hätkähdä uhkauksesta. "Onhan näihin totetuttu", hän toteaa. Nordström uskoo yhä edelleen, että Pietarin kaupunki pitää lupauksensa ja taakaa yhtiölle kulkuyhteydet satamaan. Moottoritien rakentaminen avaa Nordströmin mukaan satamalle ainutlaatuisen logistiikan. Nordström luottaa yhä edelleen kaupungin tukeen ongelmien ratkaisemisessa.

Pietarin kaupungin omaisuuden vuokraamisesta vastaavan viraston puheenjohtaja, Igor Metelsky toteaa, että suomalaisyrityksen on vastattava itse tieyhteyden rakentamisesta tulevalle moottoritielle. Metelsky on ärtynyt Moby Dick-terminaalin toimintavoista. Metelskyn mukaan satamayhtiön olisi pitänyt luovuttaa tonttinsa heti marraskuussa, jolloin tontin vuokrasopimus raukesi.

Moby Dickin edustajan, Kimmo Nordströmin, mukaan yhtiö ei luovuttanut vapaaehtoisesti tonttia siitä syystä, että Pietarin kaupunki oli riitauttanut vuokrasopimuksen. Tämän perusteella suomalaisyritykse katsoi oikeudekseen pitää tonttiaan hallussa aina siihen asti kunnes riitautusta sopimuksesta puuttui oikeuden päätös. Norström arveli oikeusprosessin vievän pitkään.

Tilanne johti 16.5.2007 siihen, että Pietarin kaupunki valtasi miliisin avulla tontin Moby Dick-yhtiöltä, jonka työntekijät seisoivat ihmismuurina viimeiseen saakka. Yhtiölle oli annettu kuvernööri Matvienko taholta suullinen lupaus siitä, että tontti palautetaan suomalaisyrityksen käyttöön vuonna 2009, jolloin patoa rakentava Rosstroi ei tarvitse tonttia enää padon sulkurakennelman kokoamista varten. Suomalaisyritys ei kuitenkaan uskonut, että tontti palautettaisiin lupausten mukaisesti.

Pietarin omaisuudesta vastaavan virkamiehen, Metelskyn, mukaan suomalaisyhtiön käytös ja toimintatapa on pilannut sen ja Pietarin kaupungin suhteet pahoin.

"Meillä on vielä yksi avoin kysymys. Moby Dick havittelee uusia vuokramaita. Meillä on kuitenkin sellainen kanta, että emme anna aluita sellaisille yrityksille, jotka eivät täytä velvollisuuksiaan. Meidän näkymyksemme mukaan Moby Dick ei lukeudu tunnollisten vuokralaisten joukkoon, koska se ei täyttänyt sen allekirjoittaman sopimuksen ehtoja", totesi Metelsky.

Metelskyn mukaan Pietarin kaupunki ei ole tehnyt mitään sopimusoikeudellista rikkomusta suomalaisyhtiön suhteen. Sen sijaan Norströmin mukaan Pietarin kaupungin virkamiesten pelisäännöt muuttuivat sen jälkeen, kun valtion rakennusvirasto käynnisti valtavan padonrakennushankkeen Suomenlahden perukalla.

"Kevään tapahtumat osoittivat, että Rostroi saa toimia vailla minkäälaista laillista toimivaltuutta eikä kukaan puutu asioihin", Nordström toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.