KOK:n Venäjä-linjauksessa erikoinen yksityiskohta – suomalainen urheilujohtaja hämmästelee kirjauksia: "Aika naurettavia suoraan sanottuna"

Tulosruutu: KOK on sallimassa venäläisten ja valkovenäläisten paluun kansainväliseen urheiluun.

Suomen Urheiluliiton (SUL) vt. puheenjohtaja Riikka Pakarinen ihmettelee Kansainvälisen olympiakomitean linjauksia. Pakarisen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät ole palaamassa kansainvälisiin kilpailuihin ennen kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa päättyy.

KOK käsitteli keskiviikkona venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden asemaa. Linjauksen mukaan pian vuoden päivät kansainvälisilta kentiltä suljettuna olleet venäläiset ja valkovenäläiset voisivat palata kilpailuhin tietyin ehdoin. Ehdoiksi paluulle kirjattiin muun muassa, ettei urheilija ole tukenut Venäjän sotatoimia Ukrainassa, ja hän sitoutuu antidopingsääntöihin. Paluu tapahtuisi neutraalin lipun alla ilman mitään maatunnuksia.

Pakarisen mukaan SUL:n kanta venäläisten ja valkovenäläisten mahdolliseen paluuaikatauluun on selkeä.

– Sitten, kun hyökkäyssota on ohi. Ei ennen sitä, Pakarinen sanoo.


Pakarinen sanoo suoraan olevansa pettynyt KOK:n linjauksiin, vaikka julkisen keskustelun perusteella tällaista osasikin odottaa.

– Minusta nuo toimenpiteet ja ehdot ovat aika naurettavia suoraan sanottuna, Pakarinen sanoo.

– Jos ajatellaan, että ei ole tukenut sotaa, niin miten sellainen määritellään. Minusta se on aivan yksiselitteinen juttu. Koko muu maailma on pakotteiden takana. Ei urheilu voi olla tästä erillisenä linnakkeena. Tämä antaisi todella vahvan signaalin Venäjälle, jos näillä ehdoilla venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pääsisivät olympialaisiin.

Myös ehto dopingsääntöihin sitoutumisesta vaikuttaa oudolta.

– Vaikka olisi mukana dopingtyössä, se ei muuta itse asiaa, minkä takia heidät on suljettu olympialaisista. Edelleen sotatoimet jatkuvat Ukrainassa. Ei ole mitään merkkejä, että ne olisivat lientymässä.

Pakarinen kehaisee Suomen olympiakomiteaa siitä, että se on pitänyt asiassa "tiukkaa linjaa". Hän toivoo, että myös muiden maiden olympiakomiteoita saataisiin tiukan linjan taakse.

– Olisi vielä vaikuttamisen mahdollisuuksia olympiakomitean sisällä. Muutenkin poliittista painetta pitää pystyä laittamaan KOK:n suuntaan.

Venäläisiä ei MM-kisoihin

Pakarisen mukaan yleisurheilussa kanta on ollut kansainvälisestikin sama kuin Suomessa.

– Mikä käsitys minulla on, on se, että maat ovat olleet yhtenäisinä. Minun korviini ei ole tullut sellaista, että venäläisiä oltaisiin kaipaamassa yleisurheilukentille, Pakarinen sanoo. 

– Yleisurheilussa on ollut selkeä linjaus. Seuraavan kerran WA (World Athletics) kokoontuu maaliskuussa. Varmaan tätäkin asiaa käsitellään. WA:n kanta on ollut erittäin selkeä. Samoin kuin Euroopan yleisurheilun (EA). Olen siitä erittäin tyytyväinen.

Yleisurheilun MM-kilpailu käydään heinäkuussa Unkarin pääkaupungissa Budapestissa. Venäläisiä ja valkovenäläisiä ei kisoissa Pakarisen mukaan nähdä, ellei muutosta tilanteeseen ole tapahtunut.

– Totta kai kaikki toivovat, että sota loppuisi mahdollisimman pian, ja sen jälkeen tavoite varmasti on, että myös urheilupiireissä pystyttäisiin normalisoimaan tilannetta, ja venäläiset tulisivat takaisin. Tämä on pitkän tähtäimem tavoite, totta kai, hän sanoo.

– Mitään merkkejä siitä, että sotatoimet olisivat laantumassa ei ole, päinvastoin. Tämä antaisi hyvin myönteisen viestin venäläisille, jos venäläisurheilijat palaisivat olympialaisiin. Ja nimenomaan Venäjän valtiojohdolle ja tämä varmasti heidän tavoite onkin.

Suurin osa venäläisistä on jo valmiiksi ollut suljettuna kilpailuista maan dopingsotkujen takia.

– Tätä kysymystä käsitellään WA:n kokouksessa. Dopingpuolen osalta venäläiset ovat edistyneet. Se ei kuitenkaan poista sitä, että tämä toinen syy, minkä takia he ovat pannassa, se säilyy edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat